January 2014

Прекаленото икономическо неравенство /Валентин Хаджийски/

Помествам статията на Валентин Хаджийски, публикувана в сайта "Гласове" със заглавие:
"Не само комунистите. И умният капиталист, и умният демократ, и умният папа осъждат прекаленото икономическо неравенство. А вие?"

Оригиналът на статията е тук:

http://glasove.com/novini/32027-ne-samo-komunistite-i-umniqt-kapitalist-...

Журналистическа шега: декларацията на Папа Франциск за религиозната толерантност /Информация/

Една журналистическа шега разбуни духовете в навечерието на Коледа и в първите дни след Нова година. В "Дайвърсити Кроникъл" беше публикуван текст на Декларация на Папа Франциск, направена на Третия съвет на Ватикана. Вижте пълния текст тук:■Pope Francis Condemns Racism and Declares That “All Religions Are True” at Historic Third Vatican Council (Diversity Chronicle: December 5, 2013).Декларацията беше разпространена и от Worldpresas и беше широко коментирана в други авторитетни издания и в социалните мрежи.

Според източниците, разпространили текста на документа, Папа Франциск е заявил следното:
- "католицизмът сега е модерна и разумна религия , която е претърпяла еволюционни промени. Дошло е време да се откажем от цялата нетолерантност";
-"трябва да признаем , че религиозната истина се развива и променя . Истината не е абсолютна... Дори атеистите признават божественото. Чрез актове на любов и милосърдие атеистът признава Бога , както и изкупва душата си и се превръща в активен участник в изкуплението на човечеството";
-"Църквата вече не вярва в буквалния смисъл на думата в Ада , където хората страдат . Тази доктрина е несъвместима с безкрайната любов към Бога . Адът е просто метафора за изолирана душа , която подобно на всички души в крайна сметка ще бъде посветена на любов към Бога".

В своята реч, която шокира мнозина, папата твърди " Всички религии са верни , защото те са истински в сърцата на всички онези, които вярват в тях" и т.н.

Световните протести: една уникална публикация /Коментар/

В края на м.г. в социалните мрежи се появи една уникална публикация на тема: "Изследване на Световната Протести 2006-2013" - изд. Columbia University and the Friedrich Ebert Stiftung.
Автори на анализа са Isabel Ortiz, Sara Burke, Mohamed Berrada, Hernán Cortés

В разпространетото съобщение от Ернан Кортес Saenz се посочва, че проектът за картографиране на протестите по целия свят (2006-2013) е реализиран в рамките на Инициатива за политически диалог на двете институции: Columbia University и Friedrich Ebert Stiftung - Office New York .

УКРАИНСКАТА ДРАМА: РАЗВРЪЗКАТА СЕ ОТЛАГА /Проф. Кръстьо Петков/

Статията е публикувана във в. "Преса" /11.01.2014/
***

И за непосветените е ясно, че в Украйна се води историческа битка, чиито край не се вижда. Западните наблюдатели обясняват сблъсъците с ъс съдбовния геополитически избор-между Русия и ЕС, който трябва да направят украинските държавници. Преди два месеца изглеждаше, че трети път няма (освен държавен фалит). В самия край на 2013 г. президентът Янукович взе решение – в полза на проруската ориентация. Срещата с президента Путин на 17 декември 2013 г. беше ознаменувана с емблематичен насрещен жест: Русия свали цената на газа за Украйна и прие да инвестира 15 милиарда долара в украински ценни книжа (дни след срещата „на върха” първата транзакция стана факт).
Споразумението от Москва изостри вътрешно-политическата ситуация. Първоначалните мирни протести на проевропейски настоената опозиция придобиха агресивен характер. Полицията и специалните части отвърнаха на удара. Русофилите също се активизираха. В битката се включиха и т.нар. силовики – наказателни отряди в цивилни дрехи, които извършиха серия от покушения срещу активисти от Евромейдана (пл. „Независимост” в Киев, където са съсредоточени протестите).Официалните властите побързаха да прехвърлят вината за покушенията върхуна” провокатори” от редиците на протестиращите. Ситуацията в страната стигна до ръба на хаос...
Какви са шансовете за скорошна политическа стабилизация и икономическо оздравяване на 45- милионната държава, превърнала се в арена на насрещен сблъсък между Изтока и Запада? Според мен: нищожни, а в краткосрочна перспектива – нулеви! Основание за моя песимизъм са преките наблюдения върху живота на украинските граждани, които имах през изминалите четири години. Последните ми срещи „на живо” бяха две седмици преди сакралната дата 21 ноември, 2013 г., когато бяха взривени многохилядните улични протести – отначало в Киев, а впоследствие и в други градове и региони.

Време е за смяна на поколенията в политиката и бизнеса /Интервю на проф. Кръстьо Петков/

Интервюто е дадено за сайта www.economymagazine.bg.
Публикацията в блога е на обновена версия

***

- Тази година е белязана с протести. През призмата на общественото недоволство как Ви изглежда България след 23 години преход към демокрация и свободна пазарна икономика?

ПОДВИЖНИТЕ ПЯСЪЦИ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА /Проф. Кръстьо Петков/

Статията е публикувана във в. "Преса" /16.0102014/

***

Свидетели сме на рядко срещано явление: за броени месеци българското политическо пространство се преформатира, а главните агенти в него-партиите- се престроиха в нови редици. Най-напред синята десница се обяви за в нова/реформаторска сила и застана редом до популистката си посестрима ГЕРБ. После умерените националисти от НФСБ- ГОРД изпревариха по рейтинг АТАКА, която на свой ред се придвижи към екстремисткото крило на националистическите движения. Скорост набира и „България без цензура”, с растящи шансове да успее на следващи избори. Левият фланг, монополизиран от БСП, се разделя на две. Само ДПС, дълбоко вкоренено в етническата си основа, стои непокътнато (отлюспвайки периодично инакодействащите!)

От тази верижна реакция на партийно делене може да направим една предварителна констатация: на предстоящия вот за европарламент през май т.г. българските избиратели ще имат възможност за първи път от дълго време да избират между две десни, две леви и две националистически формации. Което не означава, че изборът им ще бъде улеснен, нито пък, че ще е сполучлив-в смисъл, че ще предзвика дългоочакваното прочистване сред бързо загнилата политическа класа в постоталитарна България. Причината е, че сегашното преструктуриране на политическото пространство, подобно на всички предишни опити, се гради на нездрава, флуидна основа. Сиреч-на подвижни пясъци! И се мисли и провежда като разцепление, а не като консолидация на електоралната основа. Защо мисля така?

Истините за историята на икономическите реформи / Проф. Кръстьо Петков/

Една полемична статия на доц. Красен Станчев разбуни духовете сред икономическите и финансовите експерти.Не само провокативното заглавие "Управление на слуховете: държавен дълг и валутен съвет", но и прегледът на събитията, предшестващи въвеждането на Валутния борд в България през 1997 г. със сигурност ще предизвикат поредица от публични коментари. Което по принцип е положително развитие на дебата на тема: "Кой, кога и как влияеше върху решенията за насоките и инструментите на икономическата реформа в България през първите две десетилетия на прехода?".

Досега дискусиите се водеха спорадично и разпокъсано. Време е за системна изясняване на фактите, разкриващи ролята на сценаристите и актьорите в българския икономически преход, последиците от техните съвети и решения, както и отговорностите на задкулисните/мрежови експерти и публично ангажираните политици.
/За улеснение на интересуващите се читатели на блога помествам в прикачен файл статията на колегата Станчев, публикувана в няколко социални медии /