May 2014

„Друг път за Европа“ в навечерието на европейските избори /Форум на европейския парламент/

Край на остеритетните мерки, контрол върху финансовия сектор, разширяване на демокрацията. Такива са основните послания във финалния документ:
„Друг път за Европа“ , приет на Форум на европейския парламент, 19ти март 2014

***

Два месеца преди европейските избори през май 2014 Европа е изправена пред възможността да продължи остеритета, икономическата стагнация, растящото неравенство и разцепление на страните от центъра и периферията докато демократичните процеси биват подкопавани на всички нива.

Има нужда от радикална смяна на курса и такива идеи бяха предложени на Форума „Друг път за Европа.Край на остеритетните мерки, контрол върху финансовия сектор, разширяване на демокрацията“ проведен от Европейския парламент на 19ти март 2014 г. с с участието на:

Мрежата на Европейските Прогресивни Икономисти, която обединява групи от икономисти и граждански обществени коалици, включително групата the „EuroMemo“, „Economistes Atterrés“ (Ужасените икономисти) от Франция, „Sbilanciamoci“ от Италия, Транснационалният Институт, „EconoNuestra“ от Испания, Трансформиране! Европа и много други.

Присъстваха и говорители от Конфедерацията на Европейските Профсъюзи (ЕКП), FIOM-CGIL и Европейската Корпоративна Обсерватория.

ЕВРОПЕЙСКИ ДИВИДЕНТ: ИЛЮЗИЯ ИЛИ РЕАЛНОСТ! /Проф. Кръстьо Петков/

***
Обединена Европа дължи на всеки свой гражданин дивидент, който би му гарантирал достоен/нормален живот!
Около тази препоръка се обединиха участниците в конференцията, проведена на 12 Април 2014 г. в Брюксел. Домакин на форума беше Европейският икономически и социален комитет (EИСК); участваха представители от всички държави, членове на ЕС. България имаше свой говорител на заключителната дискусия - председателят на КНСБ Пламен Димитров.
За съжаление, медиите у нас не отразиха събитието, въпреки че беше посветено на горещата тема за доходите и неравенството; темата вече се вписа приоритетно в дневния ред на кампанията на част от партиите /напр. Зелените и новата левица/ за предстоящите евроизбори. На 25 април т.г., стартира трансконтиненталният поход за демокрация, солидарност и равенство, чиито основно искане е въвеждането в ЕС на Безусловен Базов Доход (маршрутът на караванното шествие преминава и през България).

В България триумфира олигархията! /Интервю на проф. Кръстьо Петков/

Интервюто е публикувано в сайта "Гласове", 2014-05-07
Автор: Елена Дюлгерова

„Пред мен Иван Костов е заявявал, когато съм се застъпвал за един или друг директор, че негова първа задача е да завоюва „командните висоти” в икономиката, че икономическата власт за СДС е по-важна от политическата.“ Това казва в аналитично интервю за ГЛАСОВЕ проф. Кръстьо Петков и допълва: „Именно в това кадрово прочистване се роди посттоталитарната олигархия, която днес е удивително пъстра смесица от леви и десни, етнолиберали и монархисти, националисти и откровено криминални типове. Погубен беше стопанският елит, чиито качества се доказваха не на трибуните, а в производствената, технологичната и търговската конкуренция.“

***

Не само икономиката е в криза-преподаването на икономикс е също в криза! /Международен студентски призив/

Публикувам в блога пълния текст на призива на международните студентски организации за плурализъм в икономическото образование и преодоляване на кризата в преподаването на икономикса.
Информацията получих от български студент по икономика във Виена, който пише:

"Здравейте Проф. Петков,

изпращам Ви няколко материала за нашата международна студентска инициатива, която започна миналата седмица. С международната инициатива на критичните студенти ние се надяваме на промяна на преподаването в икономиката. Нашата цел е да разчупим малко тоталната доминация на неолибералните идеи, захранвани от неокласическия синтез, като единствена алтернатива, до която се докосват студентите, учещи икономика в голяма част от университетите в света. Сайтът вече е онлайн, а статии бяха публикувани днес във водещи вестници, като например тази в The Guardian. На сайта може да се прочете и целия манифест.
www.isipe.net

http://www.theguardian.com/education/2014/may/04/economics-students-over...

Ето и няколко от последвалите статии на известни имена, които ни подкрепят
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/may/09/university-economic...

http://www.theguardian.com/business/2014/may/11/after-crash-need-revolut... "

Ат. Пеканов

***

Препоръчвам на колегите икономисти от академичните среди с плуралистични възгледи да подкрепят тази ярка проява на професионална активност и демократични убеждения, демонстрирани чрез международната студентска инициатива.
/Проф. Кръстьо Петков/

КВОТНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА: ПОЛЗИ И ВРЕДИ ЗА БЪЛГАРИЯ /Проф. Кръстьо Петков/

***
В политическата теория понятието „ квотно правителство” не се среща. Но в българската действителност то се превърна в повтаряща се практика – трикратно през последните 14 години. Заражда се нещо като национална политическа традиция. Имам предвид коалиционните правителства с премиери Сакскобургготски(2001-2005), Станишев(2005-2009) и Орешарски (2013-?).