June 2014

ВОЙНАТА СРЕЩУ Е Р П-тата: ОФАНЗИВАТА ПРОДЪЛЖАВА /Проф. Кръстьо Петков/

Статията е публикувана във в. "Стандарт"

***

Когато преди време писах в „Стандарт”, че срещу енергоснабдителните дружества се води истинска война, представителите на държавата отрекоха да има подобна агресивна кампания. Днес всичко е ясно: след административното – силово и непазарно - сваляне на цените на тока последваха ултиматуми за плащане на „дължими” суми към НЕК от трите ЕРП-та; после откриха процедури за отнемане на лицензите; като първа стъпка към финализиране на санкцията бяха извършени „регулаторни одити”- сиреч, десанти на територията на крайните енергоснабдители.

ФИСКАЛНОТО НАСЛЕДСТВО: ОТВЪД МАНИПУЛАЦИИТЕ / Проф. Кръстьо Петков/

Статията е предоставена за публикуване във в. "Преса"

***

Миналата година по това време публикувах в „Преса” статия за наследството, което ГЕРБ остави на програмно-експертния кабинет „Орешарски”. Надявах се, че новият премиер ще излезе без бавене с точен отчет в какво състояние е заварил публичните финанси. Такава стъпка се налага по две причини: първо, за да има яснота във финансовите дела на държавата; второ, за да не се позволи след време правителството да отговаря за чужди грехове.

България изживява трета банкстерска война / Проф. Кръстьо Петков- интервю/

Интервюто е публикувано във Фактор.бг, 24/06/14 11:46

***

В гилдията на банкерите навлезе измет, способна да действа като гангстерските банди

Стотици фирми и граждани, чиито депозити и кредити се обслужват от КТБ ще платят кръвен данък

Фалитите на КТБ и Креди-Агрикол, които вещаят верижен срив в банковия сектор, са отмъщението на „руската мечка”

Не нови избори, а нова гражданска революция, насърчена от интелектуалния елит ще изведе страната, предупреждава пред Faktor.bg анализаторът.

***

Интервю на Мая Георгиева

И американският бизнес е против санкциите срещу Русия /Коментар на ФТ/

Тази, на пръв поглед изненадваща информация, е публикувана във влиятелния "Файненшъл Таймс". За читателите на блога помествам пълния текст на статията във версията, отпечатана в "Other News"/виж прикачения файл/.

Нелоялна конкуренция и политически лобизъм: опити да се надникне в "черната кутия" на банковата систeма в България /Коментари/

Публикувам в блога аналитични материали, чиито автори се опитват да надникнат отвъд видимите събития и да си отговорят на въпросите: кой и как дърпа конците сред онази част от политическото задкулисие, която е тясно обвързана с банковата върхушка. Става дума за разгадаване на механизма на взаимодействие и преплитане между финансовия и политическия елит, който е характерен за олигархичните общества.
Каквото е българското-не от вчера!
/Проф. Кр. Петков/