June 2015

Социология, политика и геополитика

проф. Михаил Мирчев

Помествам в блога интервюто на Калина Андронова, взето от проф. Михайл Мирчев / публикувано в Списание A-SPECTO, бр. 14 Май 2015/

www.a-specto.bg/bsp-be-srinatas blogs.unwe.bg/mihailmirchev/2015/05/10/345-3/ www.assa-m.com/izbori/izbori_0504.php

Поради неговата актуалност и значимост, тук интервюто е поместено в пълен обем. Заглавието е мое /КП/. Подзаглавията в текста са на проф. Мирчев.

***

БСП бе СРИНАТА Кристиян Вигенин и Ангел Найденов залепиха такова петно на БСП, че няма измиване Социология и избори. Младите извън политиката. Инерцията и страхът в БСП. Потенциалът на лявото. Политика и експертен потенциал. Жертвените агънца на властта. Национализмът и новият патриотичен интернационал. Напрежението между САЩ и Русия.
Интервю на Калина Андролова с проф. Михаил Мирчев

***

Български десант в МОТ – Женева!

проф. Кръстьо Петков

Формалните преговори за неформалната заетост

***
Втора седмица в щабквартирата на Международната организация на труда (МОТ) в Женева се провежда нейната Годишна сесия. Участват тристранните партньори (правителства, работодатели и синдикати) от над 150 държави. България е представена с пълна делегация – както е предвидено в устава. Има обаче още един критерий, по който се измерва влиянието на участниците в международните форуми: активност и принос в дебатите. По този показател България е в челото:

-Заседанията на два от ключовите комитети се председателстват от българи: на Комитета „Преход от неформална към формална икономика“ - Пламен Димитров; на Комитета за средни и малки предприятия и заетост“ – Зорница Русинова (зам.минитър-МТСП) . Лидерът на КНСБ изпълнява успешно тази функция втора година, защото МОТ е решила да проведе двуфазова сес ия, преди да излезе с официален документ и препоръки.
-Организациите на неформалните работници и самозаетите се представляват от Виолета Златева, която по съвместителство е и президент на източноевропейската мрежа „Home Net East Europe“, обединяваща надомници от 12 страни. Българката Златева е включена в делегацията на световната организация на жените от неформалния сектор WIEGO (със седалище в Манчестер). Друг европейски делегат от тази глобална структура, традиционно доминирана от Латинска Америка, Азия и Африка, няма.

Толкова по процедурната част на женевския форум. Имаме ли обаче ние, българите достатъчно основания да сме доволни от крайните резултати?

Гръцката драма: поуки за България

проф. Кръстьо Петков

Статията е написана специално за БГНЕС!

На читателите на блога, които се интересуват от повече подробности за развитието на събитията и преговорите за преодоляване на дълговата криза в еврозоната и Гърция, препоръчвам да се запознаят с данните и анализите в прикачените файлове. По-конкретно:
- статистическите таблици за разпределението на задълженията на Гърция към кредиторите и отражението на мерките от пакета "Остерити" върху публичните финанси и жизнения стандарт;
- публикацията във в. Телеграф, която разкрива истинските подбуди за ултимативните/недемократични искания на преговарящите от т.нар. Тройка към правителството на Сириза;
- възможният/конспиративен вариант за изход от капана, който кредиторите заложиха на Гърция и за предотвратяване на фалит чрез връщане към драхмата, със златно покритие от Русия (информация на Газета.Ру , чиято достоверност предстои да бъде проверена)

К.П.

***

Вчерашният ден трябваше да донесе на Гърция, изпаднала в трудно лечима дългова криза, мъничко надежда за по-добро бъдеще. Трябва да сме супер-оптимисти, политически наивници или икономически некомпетентни хора, за да приемем , че именно такъв е резултатът от срещата „на върха” в Брюксел. Южната ни съседка остана да виси над пропастта, в която я тласнаха собствените й управници, натрупали непоносими заеми в периода преди 2009 г. Интервенцията, предприета впоследствие от т.нар. „Тройка” (ЕК,МВФ,ЕЦБ) остави Гърция в същата рискова поза – с тази разлика, че „спасителите” я държаха с една ръка, докато тя продължаваше да се люлее над страшната бездна. И така вече пета година.

Всъщност, на 22 юни в Брюксел лидерите на еврозоната изиграха поредния етюд на една бездарно режисирана драма. Първите епизоди от преговорите преминаха в обстановка на обреченост и послушание (от гръцка страна) по повод наложените условия от външните кредитори; зрителите проследиха с нарастваща тревога емоциите около частичния фалит през 2012 г.; после дойде кулминацията – след януари, 2015 г., когато на авансцената излезе правителството, доминирано от Сириза. Ужас! То се оказа несговорчиво и отгоре на всичко – радикално настроено срещу инициаторите на пакета „Остерити”, който беше наложен почти ултимативно на Гърция и върна нейната икономика години назад.

Темата Гърция геостратегически е приключена

Тасос Асимис

Може и да няма все още  конкретни икономически измерения, но геостратегически , според мен, темата "Гърция"  е приключена. Изборните резултати в Турция и провежданата от  Ердоган политика в региона, която вбесява американските управници, действията на ислямските армии (ИД, ИДИЛ и т.н), които оставят  пустини  след себе си, започналият втори кръг от Студената война, правят Гърция ценен и незаменим партньор за Запада в региона. Каквото и да каже г-н Шойбле, г-н Дайсенблум, г-н Юнкер или г-жа Меркел, САЩ  не могат  да рискуват  изключването на Гърция от европейските структури или ,не дай си боже, преминаването й на другата страна, към БРИКС и Евразийския съюз.

Гърция през очите на един турист

Проф. Иван Ангелов - член-кор. на БАН

През последните месеци вниманието на европейската общественост е насочено към преговорите между правителството на Гърция и „тройката” (Еврозоната, Европейската централна банка и МВФ). Правителството на Алексис Ципрас завари много тежко финансово положение на Гърция. То е резултат от многогодишни груби грешки в икономическата политика и в управлението на редуващите се две политически фамилии – на Папандреу и на Караманлис, на корупцията в гръцката администрация и извън нея, на помпозната олимпиада в 2004 г., на безотговорната кредитна политика на гръцките и западноевропейските банки и на ръководството на Европейския съюз, което наблюдаваше пасивно в продължение на години опасното натрупване на дълга, без да взема превантивни мерки.

Моментът "12 и 5" настъпи!

проф. Кръстьо Петков

Гръцкият референдум: народът срещу елитите!

Вместо очакваната развръзка на гръцката дългова драма, актьорите и сценаристите в Атина подготвиха изненадващо ново действие" Референдум"!

Кризата в Гърция - дискусия в «Референдум»

проф. Кръстьо Петков

Дискусия в предаването Референдум на БНТ на 23.06.2015. Участват проф. Кръстьо Петков – председател на Съюза на икономистите в България, финансистът Любомир Дацов – бивш заместник-министър на финансите, проф. Георги Генов – декан на факултета “Международна икономика и политика” в УНСС, Георги Ангелов – старши икономист в Институт “Отворено общество”, и финансовият анализатор Емил Попов – председател на Фондация “Банки, инвестиции и пари”.

Добрите съвети идват късно! Защо ли?

проф. Кръстьо Петков

Отворено писмо от проф. Кръстьо Петков

До представителя на Световната банка в България г-н Тони Томпсън

 

Уважаеми г-н Томпсън!

Пиша Ви с известно забавяне, за което се извинявам! Поводът е Вашето изказване на икономическия форум, състоял се в София на 17 юни, 2015 г. То имаше широк медиен отзвук и предизвика доста коментари сред колеги икономисти, социолози и политолози. Аз също го намирам за интересно, значимо и провокативно, в добрия смисъл на думата. Но в моето „Отворено писмо“ си позволявам да отида по-нататък: да поставя въпроса защо България стигна до там, че представителят на една от международните финансови институции  съветва новите чуждестранни и български компании да бъдат максимално предпазливи, когато инвестират у нас.

 

***