July 2011

Какво ни очаква след Пакт Евро+ и как да реагираме? /Никола Ников/

Уважаеми проф. Петков,

Струва ми се, че реакциите, които показвате, не са в необходимата посока - да трасират Пътя към Храма!!!

ПОРЕДНИЯТ УПРАВЛЕНСКИ ПРОВАЛ НАЛАГА СМЯНА НА ВЛАСТТА! /Проф. Кръстьо Петков/

Статията, поместена по-долу, е съкратен вариант на политически доклад, който изнесох пред делегатите и гостите на Националната партийна конференция на ОБТ-Български лейбъристи /Варна, 25 юни 2011 г./. Пълният текст е публикуван на сайта:
www.partiaobt.org

„ПАКТ ЕВРО ПЛЮС: ПОЕТИ АНГАЖИМЕНТИ, ВЕРОЯТНИ РИСКОВЕ И ОЧАКВАНИ ЕФЕКТИ ЗА БЪЛГАРИЯ” /Експертен форум/

Форумът се състоя на 9 юли, 2011 г.
Организатор на експертния форум е Секция "Социологически науки" към Съюз на учените в България. Съорганизатор е Конфедерацията на независимите синдикати в България. Медиен партньор: „Търговски вестникъ”.
За участие в дискусията бяха поканени поименно група учени от академични институции, които през последните месеци са изразили в медиите и специализирани издания свои позиции по темата за Пакт „ Евро-плюс”.
По-долу помествам моите "Встъпителни бележки", както и формулираните въпроси за дискусия на експертния форум

Финансиране на дефицита: три мнения по повод експертния форум за Пакт "Евро плюс"

Публикувам три писма, които изразяват интересни мнения на автори, които бяха поканени за участие във форума: “ПАКТ „ЕВРО ПЛЮС”: ПОЕТИ АНГАЖИМЕНТИ, ВЕРОЯТНИ РИСКОВЕ И ОЧАКВАНИ ЕФЕКТИ ЗА БЪЛГАРИЯ»

Мненията са на Никола Ников, проф. Димитър М. Иванов и В. Пацев.

Припкаме около богатите чичковци и лелки в Брюксел и задоволяваме всяко тяхно хрумване /Интервю във в."Новинар"-15.07, 2001/

Кр. Петков: Припкаме около богатите чичковци и лелки в Брюксел и задоволяваме всяко тяхно хрумване
11:32 14-07-2011 АДЕЛИНА ДЕЛИЙСКА

Плащаме като попове, но не ни допускат в управлението на парите, коментира експертът по повод на мераците ни към пакт "Евро плюс"

Вотът на недоверие: всички губят, с изключение на един! /Проф. Кръстьо Петков/

Отложеният вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" се откроява на фона на дългата поредица от неуспешни опити чрез този парламентарен механизъм да бъде свалено правителството. Изключения има, но те се отнасят за подкрепа с обратен/положителен политически знак- вот на доверие /случката е от преди 20 години, когато премиерът ФД, подведен от Иван Костов, поиска вот на доверие и беше бламиран/.

Главоблъсканицата на Пол Кругман: как Еврозоната ще се измъкне от кризата?

Проф. Пол Кругман излезе в своя блог с кратък предварителен коментар за т.нар.спасителен план /"Draft eurozone proposal document"/, приет на срещата на лидерите на страните от Еврозоната.
Нобеловият лауерат предлага интересна главоблъсканица за политиците и експертите, които са се нагърбили с тежката мисия да намерят верен изход от една безизходна ситуация /виж превода на въпросния коментар/;
Аз лично нямам логичен отговор на сакралния въпрос, който поставя Кругман? А вие!

Европейската криза, видяна от България /Димитър Бечев/

Публикувам една интересна и актуална статия на Димитър Бечев, публикувана на сайта на Съвета на Европа
/http://ecfr.eu/content/entry/commentary_europes_crisis_as_seen_from_bulg...

Неговата теза, че България, на която се гледа /заедно с Румъния / като на "почти" аутсайдер в ЕС, не бива да се поддава на евроскептицизма и популизма, повдига един сериозен въпрос. Става дума за реалната политическа и институционална тежест на нашата страна в общността, на фона на задълбочаващата се криза в развитите страни на континента, и на икономическата динамика в съседни страни-напр. Турция.Статията впечатлява и със своя реализъм и неутралност/дистанцираност на анализа от повърхностните политически спорове, които се водят напоследък унас по повод прибързаното решение за присъединяване на България към Пакт "Евро плюс".