December 2011

ПРЕМИЕРЪТ И ПРОТЕСТИРАЩИТЕ:ТОНОВЕ И ПОЛУТОНОВЕ В ОТКРОВЕНИЯТА НА БОЙКО БОРИСОВ /Проф. Кръстьо Петков/

Откакто започнаха протестите, честотата на гастролите на премиера Борисов в популярните медии скочи неколкократно. Какъв шанс за придворните бойковеди! Сега имат изобилна храна да предъвкват темата за неговата харизма и да адмирират откровения му, неповторим /и неустоим/ маниер на публично говорене.

"Хубава си моя горо!" Напразни очаквания на защитниците на българската гора /Отворено писмо/

Публикувам Отворено писмо на браншовите организации от горския сектор до медиите във връзка с най-новите решения на правителството -във вреда на българската природа и горския бизнес.Опитът, вкл. и моят, като бивш депутат ме е убедил, че обичайният път при подобни скандални актове-апелиране пред държавните институции, не работи. "Гарван гарвану око не вади";още повече, когато става дума за привилегии и скрити държавни помощи за приближени олигарси в размер на стотици милиони левове.
Медиите може и да обърнат внимание, но и техни собственици са в кръга на "гарваните". Остават гражданските акции и алармирането на ЕК!

* * *

АПОКРИФНИ ПУБЛИКАЦИИ И ЯВНИ ИСТИНИ /Проф. Кръстьо Петков/

От две седмици в социалните мрежи шествува поредното апокрифно творение-този път под формата на интервю на БНР с премиера на Холандия г-н Рюте. Проверката показа, че няма журналист от радиото, който да е правил такова интервю; следователно, имаме повторение на анонимни публикации, както беше с едно скандално "изказване" на президента Саркози; или - двукратните коментари на гръцките протести и българското овчедушие.
Въпреки анонимния характер на писанията, те повдигат парливи въпроси за българското политическо всекидневие и моралното състояние на нацията. Така е и с въпросното "интервю".Очевидно текстът е съчинен от българин, който има широк поглед върху политическите събития и по свой-таен-начин се опитва да провокира задрямалото българско национално съзнание. Това е и причината да поместя текста в блога. Убеден съм, че читателите ще отсеят изказаните истини от пресилените оценки и неуместните обидни думи.
Текстът се публикува във вида, в който го получих-без корекция на правописните грешки.
КП

ТАНЦЪТ НА СИНДИКАТИТЕ /Проф. Кръстьо Петков/

Ефектът на изненадата

Кой е предполагал, че железничарите ще вдигнат ефективна стачка, която продължава 20 дни, без изгледи за бързо споразумение? Допускал ли е някой, че месец след внушителната изборна победа на ГЕРБ, над 40 000 протестиращи пред парламента ще издигат искания за оставка на правителството? Или че зърнопроизводители ще направят десант в центъра на София със 170 от общо 3000 селскостопански машини, блокиращи кръстовища и гранични пунктове!

БАНКИ И ОМБУДСМАН В ДЖУНГЛАТА "БЪЛГАРИЯ" /Коментари на Любомир Христов/

Препечатвам от сайта на Любомир Христов два актуални коментара по горещите теми за:
- банкирането в джунглата "България";
- защита на потребителите от финансови злоупотреби /в същата джунгла/;

Министър Дянков излезе от укритието и... се обърка /Светослав Терзиев- в-к "Сега", 22.12.2011/

"Отличникът" не посмя да си признае защо го е срам да се събира с колегите си в ЕС

Защо му трябваше на финансовия министър Симеон Дянков цяла година да се крие от колегите си в ЕС? Видя се, че щом той не ходи при тях, те ще му дойдат на свиждане виртуално. В епохата на модерните комуникации не бе проблем да се организира миналия понеделник видеоконферентен Съвет по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). Този път Дянков нямаше как да се извини, че не може да пътува до Брюксел, и да прати някоя заместничка или посланика в ЕС, които свикнаха да играят ролята на мълчаливи статисти.

Новогодишни равносметки и прогнози: какво преживяхме през 2011 и какво ни очаква през 2012 г.?

Коментари на независими експерти

В навечерието на 2012 г. получих интересни коментари и анализи от читатели на "Блог на проф. Кръстьо Петков". Отделно по електронната поща ми бяха изпратени мнения за изминали и предстоящи политически и икономически събития. Има и неподписани становища по горещи теми от българското всекидневие.
Изобщо, открито и анонимно в социалните, интернет базирани мрежи, кипи оживен дебат. За мен той е поучителен, независимо, че част от застъпените позиции изглеждат крайни и неприемливи, други отчайващо скептични, трети-с явни симптоми на наранена интелектуална гордост.Но както се знае, до Истината се стига по различни пътища.
Публикувам част от коментарите- като прелюдия към подготвяната от мен статия "Години на криза-година на революции". Статията ще бъде публикувана в блога след новогодишните празници.
Проф. Кръстьо Петков