January 2013

2013, Чистилището - дързостта на надеждата /Проф. Боян Дуранкев/

Публикувана в Стандарт.нюз,
http://www.standartnews.com/celebrity_comments/2013_chistilishteto__darz...

* * *

Прогнозите са нещо абсолютно сигурно, особено след прогнозата за края на света на 21 декември 2012 г. Според песимистите този край не бил настъпил. Глупости, огледайте се внимателно около вас - повечето хора изглеждат като вампири, особено ако са в реалния бизнес или банковото дело! Но и да не е настъпил краят на света,
светът изглежда е на края на ръба.

Или поне този свят, който познаваме или си мислим, че познаваме.

РАЗПАД НА ДЪРЖАВНОСТТА И КРИМНАЛИЗАЦИЯ НА ВЛАСТТА /Проф. Кръстьо Петков/

Статията е публикувана в седмичника
"Свободен народ" /3-10,2013 г./

***

В теорията на правото държавата се определя като система от обществени отношения и институции. Държавността, на свой ред, е състояние, което се изразява в подреденост и сигурност на живота на гражданите, обитаващи територията, конституирана като „държава”.

Идва нов авторитаризъм в Източна Европа

Интервю от 7.12.2012 г. на телевизия Канал 3 с проф. Кръстьо Петков, председател на Комитета за защита на местните общности, относно посещението в Брюксел на представители на Общинския съвет и кмета на община Гълъбово, за осъществените срещи с евродепутати и експерти във връзка с делото срещу общинарите от Гълъбово.

ПЛАГИАТСТВАЩИЯТ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ / Дискусия/

Помествам в блога материалите от стартиралата дискусия относно плагиатството на Владимир Каролев, както и за войнстващия неолиберализъм. Материалите по-долу бяха публикувани най-напред в Афера.Бг, както и в редица други специализирани сайтове. Отвореното писмо и тезите на икономистите, които са го подписали, бяха коментирани и в пресата и електронинте медии.

Като един от инициаторите и авторите на споменатото "Писмо" очаквам , че наред с откровеното плагиатство на въпросния автор, в специализираните издания ще продължи дебата по темата за неолибералните държави и политики, както и за пораженията от тяхното агресивно проникване в преходните икономики, на първо място в България. Без такъв дебат трудно може да се намери работеща алтернатива за излизане от финансово-икономическата криза.

Влиятелни международни институции като МВФ ие СБ вече признаха грешките в доминиращите антикризисни стратегии, основани на Вашингтонския консенсус; тази промяна вече се обсъжда и в ЕС.

Време е да се събуди и икономическата гилдия в България, която държи на професионалните стандарти и етични норми.
Неолибералната ортодоксия умира, но не и в България. Все още!

Проф. Кръстьо Петков

---------------------------

Послеслов:

Уви, оказах се прав! Както всеки религиозен фанатизъм, и неолибералната ортодоксия умира трудно. И хапе...За това свидетелствува реакцията на Вл. Каролев в Афера.бг, базирана главно на лични и политически нападки.

Очевидно дискусията ще продължи! Надявам се, не толкова за бруталното плагиатство /което е въпрос преди всичко на лична професионална етика/. По-интересни са неолибералните догми, към които се придържат анархокапиталистите-пазарни фундаменталисти, когато атакуват своите опоненти и манипулират общественото мнение. За съжаление, най-голямото поражение , което беше нанесено на интересите на България, е че ултра-нео-либералите превзеха медиите, настъпват в университетите и се превърнаха в надзорници и/или преки инструктори на три поредни правителства.

Дискусията "За и против неолибералната държава" ще продължи - това е вън от съмнение. В блога ще помествам изказаните мнения, стига те да съдържат обосновани аргументи. Едно от тях е на активния блогър и популярен експерт г-н Никола Ников ; другото е на млад учен-преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" Атанас Владиков.
/виж по-долу/

* * *

Уважаеми проф. Петков,

Това опровержение на Каролев е в същността си автогол. Той говори, че срещу него се използва "аргумент ад хоминем", а той самият използва в края на писмото си същият подход.

Не издържа на критика тезата му:

"Опасното за тях е, че либералите твърдим, че доходите на всеки в частния сектор могат да бъдат вдигнати трайно и устойчиво единствено от него самия, с честен труд"

Това няма как да е вярно, ако не се определи за кои точно от тези "всеки" в частния сектор става въпрос. тази негова теза много напомня за популярния едно време лозунг :"Всичко в името на Човека, всичко за благото на Човека!", само дето името на този Човек се премълчаваше...
Доходите на всеки няма как да зависят единствено от него самия, защото в съвременната епоха ТРУДЪТ е обобществен в твърде голяма степен, в замяна на което пък разпределението на благата е приватизирано!! Особено при това свободно движение на стоки и капитали..., а и при тази развита корупция и частен монопол с криминален отенък (рекет, дъмпинг, нелоялна конкуренция и пр.). Освен това доходите на наемния работник, а не на този със свободна професия (посредник, брокер, политически брокер), зависят изключително от организатора на производствения процес и пласмента на продукцията, от мениджъра.
Значи, когато се спори по даден въпрос, първо трябва да се уточнят понятията, защото това е първата стъпка по пътя към истината. Защото на този свят има и хишници, но има и тревопасни, а между хората самоизяждането не се толерира.
Каролев е човек със сбъркана ценностна система, той е окончателно и безвъзвратно повреден по силата на брокерската му професия, която е един вид хазарт. Той е с характер на хищник, но от типа на хиените или най-много от типа на хиеновите кучета - късат първото попаднало им месо с кокала!! Те трупат доходите си като търгуват с влияние и крадат или купуват информация, и тъкмо това те наричат либерализъм, свободата да се ползваш безконтролно с информационно надмощие. С всичкия този експертен неолибертариански потенциал и връзки в Ситито, той стана ли депутат?? Не (!!), защото друг имаше над него информационно надмощие и го използва в последништ момент както и където трябваше!!
Кога Каролев е организирал някакво производство и е осигурил работни заплати на поне десет нискоквалифицирани наемни работника на равноправни условия, без да е ползвал някакви аванси??
Освен от "производство на пари" той от какво разбира??
Ще кажете: това малко ли е?
Никак не е малко, но професия на каква част от работоспособните в България е??
Колко хора в България се плашат дали някой няма да им открадне клиентелата в Лондонското сити???
Ние не искаме да бъдем в Лондон сити, ние искаме да не бъдем гладни в България!
Това много ли е?? Или е много, защото сме много??
Аз блога на Каролев не чета. Ако някъде срещна тази негова публикация ще залепя като коментар това мое мнение. Ако Вие решите, може да го публикувате някъде, където е удобно.
С уважение. Никола Ников, 12.01.2013г., гр. Русе.

Кой спестява в България? /Проф. Иван Ангелов/

Помествам в блога статията на проф. Иван Ангелов, Чл-кор. на БАН, посветена на спестяванията в България. Това е първи опит да се анализират структурата и динамиката на влоговете на гражданите в условията на криза. Особен интерес предизвиква тезата на автора за връзката между спестяванията и подоходната поляризация, която в България е придобила екстремен характер.
Цялата статия може да се прочете в прикачения файл.
/Проф. Кръстьо Петков/

***

ОТВЪД "ДЮНИ ГЕЙТ": МЕХАНИЗМЪТ НА ПЕРФЕКТНИЯ ГРАБЕЖ /Проф. Кръстьо Петков/

/Статията е публикувана в седмичника "168 часа" - 11-18.01.2013/

* * *

Вероятно премиерът Бойко Борисов си е давал сметка, когато по повод на поредната имотна далавера край южното черноморие изрече сакралната фраза: „Ще проверим всички заменки - от 2003 г. досега!”. Притиснат в ъгъла от очевидните доказателства за партийно-роднински връзки между охранители на закона, вещи лица, прекупвачи и крайни собственици, той намери кураж да отвори „Кутията на Пандора”. Сега трябва да е подготвен да понесе в един тежък предизборен период изненадите, които ще му бъдат поднесени от авторите на над 3000 мръсни сделки.

-------------------

Наричам ги „мръсни”, защото повечето от тях са довели до грабеж на безценни държавни активи и респективно до забогатяване на приближени на властта разбойници/спекуланти. Сигурен съм обаче, че експертите, натоварени с непосилната задача да проследят от игла до конец далавераджийската история ще констатират, че от чисто правна гледна точка почти всички заменки са били перфектни. Тоест, направени са в съответствие със законовата уредба, а не срещу нея!

Тогава ще лъсне една старателно прикривана истина: повече от 15 години в България действа официално одобрен механизъм за криминално преразпределение на национално природно и материално богатство в полза на силните на деня.

Прозрение: 15 години по-късно експремиерът Софиянски се отрече от Валутния борд!

Препечатвам в блога информационен материал от сайта Фактор.бг, в който се резюмира тезата на експремиера Ст. Софиянски, изказана по Нова ТВ: Валутният борд пречи на българската икономика да излезе от кризата.

Това становище се застъпва от няколко години от цяла група независими експерти, обединени в сдружение ГЛАС. Дойде време политическият баща на Борда да прозре истината. Очаквам и неговият приемен родител -ексфинансовият министър на финансите от кабинета "Софиянски" - Красимир Ангарски, да се произнесе по темата, смятана за табу в публичните дискусии у нас!
Вижте и цялото предаване на Нова ТВ:

"България се нуждае от нов преход"

http://novanews.bg/news/view/2013/01/13/42577/%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D...

/Проф. Кръстьо Петков/

СЛЕД ПОКУШЕНИЕТО: РАЗМИСЛИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО ЗАВЕЩАНИЕ НА АХМЕД ДОГАН /Проф. Кръстьо Петков/

След публичния опит за покушение срещу несменяемия лидер на етно-либералната опозиционна партия Движение за права и свободи, направен на 19 януари, 2013 г., ситуацията в България следната:

-Ахмед Доган е жив и малко стреснат. Минава формално на заден план, но отново ще дърпа конците на ДПС и чрез него ще влияе на политиката в България. Покушението (в кавички или не) го направи популярен в Европа и извън нея . Даде му и шанса да го почитат в турската БГ общност като светец (ако го бяха убили, вероятно щяха да го канонизират);

Уникредит Булбанк: “Крадем, лъжем и не зачитаме българския съд” Любомир Христов

Posted: January 20, 2013 | Author: Lubomir Christoff, ChFC | Filed under: Uncategorized |Leave a comment »
Какво научих от разказите на Миролюба Бенатова и Алкесандра
Маркарян за делото “Пламен Стоянов срещу Уникредит Булбанк”

* * *

Не, че e написано в документ, който може да бъде цитиран. Но го показва с поведението си толкова ясно, че само който не може да събере 2 и 2 не може да разбере, че банката краде, лъже и не зачита решенията на съда.

Когато децата тръгнат, значи властта е загубила /Коментар на ситуацията във ВМЗ-Сопот от проф. Кръстьо Петков/

Публикувано в БГНЕС / 23.01.2013/

Съдбата на ВМЗ Сопот е предрешена и то отдавна преди 10-12 години, когато заради забавени реакции и липса на стратегия няколко правителства са допуснали флагманът на българското оръжейно производство да стигне до ръба на пропастта.

Но сценарият допусна действие едва сега при правителството на ГЕРБ, което има и мнозинството, а изглежда и шансът безпрепятствено да взима решения, за да осъществи "приватизация" по модела на БТК, на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали /ОЦК/ и на доста други предприятия, които бяха двигателите на българската индустрия.

БЕДНИЯТ НАРОД Е ЗАВИСИМ И СЕ УПРАВЛЯВА ПО-ЛЕСНО /Интервю на проф. Кръстьо Петков/

Кр. Петков: Загърбват умишлено проблема с бедността, защото зависим народ се управлява по-лесно /Интервю в Дарик радио/

23 януари 2013 17:21 / обновена в 18:09 | Йовка Йовчева |

***

Властта загърбва умишлено проблема с бедността в страната, защото беден и зависим народ се управлява по-лесно. Това заяви в интервю за Дарик проф. Кръстьо Петков. Според него правителство и парламент дори не обсъждат онова, което се смята вече за национално бедствие в обществото - бедността и демографския срив.

ГИБЕЛТА НА ФЛАГМАНА „В М З”- СОПОТ: ИМА ЛИ СПАСЕНИЕ? /Проф. Кръстьо Петков/

***

В икономиката, за разлика от военните сражения с многократно превъзхождащ противник, изход винаги има. Стига да се изработи и приложи мълниеносно нестандартна, печеливша стратегия. А това може да се случи, ако снимката на арената на стълкновенията и разстановката на бойните отряди е безукорно точна .