May 2013

Идеен проект “Безусловен Базов Доход за Българите”

Пубикувам в блога Идееен проект "Безусловен Базов Доход за Българите", след като се запознах с неовите автори. Те наричат себе си Апостоли на Просвещението и действително са такива-социални просветители, които са се отдали на една справедлива и хуманна кауза. Чрез тяхната инициатива България вече е включена в страните от ЕС, в които са разпространява идеята "ББД".
Инициаторите представят в резюме по следния начин своята разработка:

"Това е вторият подобрен, разширен и разяснен вариант на Проекта, предложен от един съвестен гражданин на РБългария, на 27.02.2013г. Настоящият материал е плод на едномесечната работа на група млади хора съидейници, които са отдали личното си време, сили, средства и енергии, за да усъвършенстват и разпространят Идеята за ББДоход сред Българския Народ! Проектът продължава да е отворен и може да се надгражда и допълва от всички отговорни Българи и родолюбиви политически партии, в координация с авторите на този материал".
В мое лице тези млади експерти, със завидна ерудиция, ще имат един убеден поддръжник.Очаквам мненията и подкрепата и на читателита на блога!
Посетете и сайта: http://bbd.bg/?p=410

/Проф. Кръстьо Петков/

Трудният изпит за електоралните социолози /Проф. Кръстьо Петков/

Обръщението на проф. Михаил Мирчев към гилдията на електоралните социолози – да спазват правилата и стандартите, заложени в Етичния кодекс, приет от БСА , засега остава едно добро пожелание. Не защото е лишено от смисъл, а поради липса на механизми, които да принудят ръководителите и говорителите от социологическите агенции да се придържат към професионалните норми в полето на конкуренцията:

Предизборна прогноза на проф. Михаил Мирчев /АССА-М/: ПАРТИИТЕ ДУБЛЬОРИ В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ-ГОЛЯМАТА ИЗНЕНАДА!

***
В. Стандарт, 2 май 2013
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-05-02&article=450124

ПАРТИИТЕ С ДУБЛЬОРИ В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ
СЪЮЗЪТ МЕЖДУ КАСИМ ДАЛ И НДСВ - ГОЛЯМАТА ИЗНЕНАДА

Ако ГЕРБ се срине, 300 000 гласа ще си търсят нова формация

Интервю с проф. Михаил Мирчев

ПАРТИИТЕ-ДУБЛЬОРИ В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ - ГОЛЯМАТА ИЗНЕНАДА! /Проф. Михаил Мирчев/

***

В. Стандарт, 2 май 2013
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-05-02&article=450124

ПАРТИИТЕ С ДУБЛЬОРИ В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ
СЪЮЗЪТ МЕЖДУ КАСИМ ДАЛ И НДСВ - ГОЛЯМАТА ИЗНЕНАДА

Ако ГЕРБ се срине, 300 000 гласа ще си търсят нова формация

Интервю с проф. Михаил Мирчев

ЧЕСТНИ ИЗБОРИ!? ЗАКЛИНАНИЯТА НЕ ПОМАГАТ! /Проф. Кръстьо Петков/

От момента на назначаване на служебното правителство най-честно повтаряната фраза-заклинание е: ”Ще гарантираме честни избори!”. Същата мантра често чуваме и от устата на патрона на кабинета – президента Плевнелиев. В същото време малцина вярват, че демократичното чудо „Честни избори” може да се случи и в България.

ДЪРЖАВАТА-ТОВА СЪМ АЗ! Социологически портрет на Бойко Борисов /Автор: Проф. Кръстьо Петков/

Помествам в блога без промени съдържанието на книгата, която излезе от печат в края на октомври, 2012 г. От нейното заглавие личи, че е посветена на политическата кариера на бившия премиер Бойко Борисов.

Работих върху ръкописа в продължение на десет месеца: от ноември 2011 до август 2012 г. Прочетох хиляди страници социологическа и политологическа литература. Проучих стотици коментари за феномена "Б.Б.", който стана истински медиен хит в продължение на 11 години.Ползвах и мои преки набюдения и записки от срещи с героя на моето повествувание.Преди да дам книгата за рецензия и печат, помолих седем интелигентни млади българи да прочетат написаното от мен и да дадат своите бележки.

Не крия, че имах опасения относно реакциите на читателската аудитория. Страхът от репресивната еднолична власт беше обхванал мнозина. Сериозните критични анализи за политическия режим на Борисов се брояха на пръсти. В публичното пространство доминираха възхвалите за управлението на ГЕРБ; прогнозите за бъдещето на неговия свръхамбициозен лидер бяха повече от оптимистични. Водещи европейски и задокеански държавници му оказваха топъл прием. На фона на този видим персонален успех беше доста рисковано да се предлага нов, реалистичен прочит на лидерската биография. Прочит,водещ до логичното предсказание, че краят на харизмата приближава с бързи стъпки. И още, че нейният залез е въпрос на месеци.

Рискът си заслужаваше! Книгата , чието работно заглавие беше "Възход и падение на харизматичния лидер" се изчерпи за броени седмици. Подготвях допечатка и обмислях евентуално второ допълнено издание, когато избухнаха февруарските граждански бунтове срещу властимащите и на първо мусто - срещу доскоро масово харесвания премиер Борисов. За броени дни той падна от власт - по сценария, описан в книгата още през ранната есен на 2012 г!

Този знаменателен факт ме накара да преосмисля плановете за ново издание. В момента се занимавам със сравнителни изследвания на новите авторитаризми в Източна Европа /с фокус върху Унгария, България и Румъния/. Тази аналитична дейност е интересно предизвикателство и своеобразно продължение на книгата "Държавата-това съм аз!", чиято електронна версия предлагам на читателите на блога /виж прикачените файлове/.

ПАДЕНИЕТО! Второ действие /Проф. Кръстьо Петков/

***

Коментар върху публичното поведение на един свален премиер

Никак не е трудно да се отгатне името на сваления премиер: Бойко Борисов. Събитието, изненадало почти всички национални и чуждестранни наблюдатели, се случи в разгара на зимата, лето Господне 2013. Официално оповестената причина бяха масовите протести, в които участваха над 150 000 недоволни българи от над 30 градове и населени места / получили подкрепата на над 90% от населението!/. Отстраняването на Борисов от властовия пиедестал беше замаскирано като доброволно подадена оставка.

Грандовете БСП и ГЕРБ набутаха България в Дивия Запад /Проф. Духомир Минев/

***
Четвъртък, 09 Май 2013 19:14 Автор Fakor.bg 

Когато властта сграбчи социологията, тя престава да бъде наука, казва професорът от Института за изследване на обществата и знанието при БАН

Интервю на Мая Стоянова

- Проф. Минев, какво става днес на социологическия пазар, агенции се надпреварват да надуват и свалят проценти на партии и коалиции в зависимост от дебелината на кесията им! Това ли е истинското лице на вашата професия?

„План за догонващо и устойчиво развитие – Маршал ІІ“

На 8 май, 2013 г. Коалиция "Горда България" внесе в делегацията на ЕС-София идеен проект: „ЕВРОПЕЙСКИ ПЛАН ЗА ДОГОНВАЩО И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА СТРАНИТЕ С БРУТЕН ПРОДУКТ ПОД 1/3 И ПОД 1/2 ОТ СРЕДНИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА ПЕРИОДА 2014-2030 Г.“

За инициативата ще бъдат информирани и европейските институции в Брюксел, както и европейски експертни мрежи за алтернативни икономически и социални стратегии.Информация за разработки със сходни цели може да се намери в прикачените файлове по-долу на английски и немски език.

Документът „План за догонващо и устойчиво развитие – Маршал ІІ“ е разработен от експертен екип под ръководството на проф. д-р Боян Дуранкев.

Пълният текст на идейния проект е даден в прикачения файл. Професионални коментари по целите и съдържанието на този документ ще бъдат публикувани на блога.

/Проф. Кръстьо Петков/

Какво е правилно (и неправилно ) в икономикса? /Дани Родрик/

What is wrong (and right) in economics?

By Dani Rodrik*
The World Economics Association recently interviewed me on the state of economics, inquiring about my views on pluralism in the profession. You can find the result on the WEA's newsletter here (the interview starts on page 9). I reproduce it below.

1. How would you briefly state your perspective on economics?

КОЙ И ЗАЩО СЕ ПРИТЕСНЯВА ОТ ПРОГРАМНО ПРАВИТЕЛСТВО? /Бранимир Ботев/

„Че кое правителство не е програмно”
Димитър Главчев, депутат от ГЕРБ в предаването „Референдум” по БНТ

Моето становище е предизвикано от статията на уважавания социолог Румяна Бъчварова „Програмното правителство е бомба със закъснител” в „24 часа” от вторник.

Реставрация след революция /Проф. Кръстьо Петков/

Сряда, 15 Май 2013 12:44 , Fakor.bg

*** 

Отмъщението ще сполети онези, които сътвориха българския парадокс избори без избор

Според законовите правила и политическите стереотипи на 12 май 2013 г. в България са се състояли национални избори. Но Избор нямаше! Защо мисля така?

Парадоксът

НАСЛЕДСТВОТО НА ГЕРБ /Проф. Кръстьо Петков/

Статията е написана за в. "Преса" /21.05.2013/
***

Наследство, което никой не иска - така накратко може да се опише следизборната ситуация в България. Самите му създатели биха желали да се отърват от него, дори да го забравят, но няма как. Шокиращите подробности, една след друга, излизат наяве.

Българите, стреснати от фактите се питат: „ Нима всички пошлости, подлости и предателства, за които се пише и говори, са се случили в нашето семейство ”. Чуждестранни партньори ни сочат с пръст – като нация, неспособна да сложи в ред собствения си дом.

Проект за икономическа политика на програмното правителство / Проф. Иван Ангелов/

Помествам в блога настоящия Проект, чиито автор е Проф. Иван Ангелов, Член-кор. на БАН, активен член и експерт на Съюза на икономистите в България/СИБ/.
СИБ ще даде гласност и на други алтернативни становища, които биха съдействали за оформяне на един работещ и успешен вариант на програма за управление на програмното правителство- в случай, че то получи необходимата парламентарна подкрепа.
/Проф. Кръстьо Петков/

***

Препоръките "Барозу" и Намеренията "Орешарски": корекции са нужни още на старта /Проф. Кръстьо Петков/

Часове след като новият министър-председател на Р България Пламен Орешарски прочете от парламентарната трибуна програмните намерения на своя кабинет, от Брюксел пристигна съобщение за
новия стратегически документ "Барозу". Става дума за приетите от Европейската комисия препоръки към държавите—членки на ЕС, предназначени за извеждането на Европа от кризата и укрепването на основите за растеж.