July 2013

УПРАВЛЕНИЕ С ПРИМКА НА ШИЯТА /Проф. Кръстьо Петков/

Статията е предадена за публикуване в "Преса", 4 юли, 2013 г.

***

Имам предвид стартиралото през май управление на квази-коалицията „БСП-ДПС”, подсилена полулегално от Атака. Обозначавам я като „квази”, защото е неестествен и непозволен в политиката съюз между три разнотипни партии: една про-форма лява, но с дяснолиберално ръководство; втора – либерална по европейско членство, но етнорелигиозна по идеология; трета – националистическа, в чиято платформа се смесват екстремно десни/фашизоидни с левичарски/популистки идеи . Подобно обединение по дефиниция е нестабилно и временно.

"Малка" или "голяма" държава? /Проф. Боян Дуранкев/

Статията е публикувана в "Дума"Юли 2013, брой 152 и във Фактор.бг
***

Демокрацията застава срещу "естествения" икономически принцип "който има повече, е повече човек", което отличава зрялото общество от първобитния човек

ПРЕЗИДЕНТСКОТО ОБРЪЩЕНИЕ: КАКВАТО ДЪРЖАВАТА, ТАКЪВ И ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА /Проф. Кръстьо Петков/

Словото на президента Росен Плевнелиев, излъчено на 5 юли 2013 г. по националните медии, е драстично доказателство за хаоса и липсата на визия в управлението на държавата.

ГРАЖДАНСТВЕНОСТ, КЛАСОВА БОРБА ИЛИ РИТАНЕ НА АТОВЕ – ВСЕ ЕДНО, СТРАДАТ МАГАРЕТАТА /Проф. Духомир Минев/

Представите за протестите

Предполагам, че високите изисквания на интелигентните протестиращи ще бъдат по-удовлетворени от заглавие звучащо примерно така: „Социалните структури на прехода и логиката на тяхното политическо действие”. Но горното заглавие по-добре отговаря на целите на материала - предизборно обсъждане на българската полит-икономическа джунгла, като се представят някои нелишени от основания хипотези относно протестите, които разтърсват ако не страната, то поне телевизорите.

Банковият монопол: крайно време е да се промени ГПК /Адв. Веска Волева/

Информацията е публикувана в БГНЕС
http://video.bgnes.com/view/42288

***

Волева: Милиарди изтичат, а политиците дават подаяния на хората
Милиарди изтичат от България, а политиците дават подаяния на хората - факт е оглушителното мълчание на политиците за банките.

Тази теза защити адвокат Веска Волева, чието изказване на форума "Отговорен парламент" – диалог за гражданското участие в НС, направи силно впечатление на участниците.

НУЖНА ЛИ Е АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТ 2013г.?

Дискусия в Bulgaria OnAir
Предаване „Видимо-невидимо” - 14 юли 2013г.

Недопустимо е финансист като Орешарски да твърди, че дупката в хазната е между 1 и 2 млрд. лв., каза Й. Матеев.

„Необходимо е да се направи актуализацията на бюджета, а след това да се обсъди възможността за нов заем, но при няколко условия“, коментира пред Bulgaria On Air проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България.

РЕВОЛЮЦИЯ БЕЗ ЛИДЕРИ! /Проф. Кръстьо Петков/

Съветите на Carne Ross към протестиращите.
Какво значи: „Убийте краля!” Кои са кралете в България?

Коментар върху книгата на Carne Ross:
„ The Leaderless Revolution” (How Ordinary People Will Take Power and Change Politics in the 21st Century)

***

Встъпителни бележки

БЪЛГАРСКИТЕ ПРОТЕСТИ: ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО И СТРАХОВЕТЕ НА ВЛАСТТА /Проф. Кръстьо Петков/

Поглед отвъд парламентарната блокада
***
Неотдавна журналистът Джон О’Бренън написа в обзорна статия, публикувана на сайта “Open Democracy”, че събитията в България останали „извън радара” на международните медии. Разбираемо е защо: малка държава, ограничен пазар, периферна зона на ЕС. А и окървавените демонстрации в Турция и Египет, както и вълненията в Бразилия, затъмниха интереса към случващото се в българската столица.