November 2013

РАЗДЕЛЕНАТА НАЦИЯ И ОБЕДИНЕНАТА ПЛУТОКРАЦИЯ: НАКЪДЕ ОТИВА БЪЛГАРИЯ? /Проф. Кръстьо Петков/

„Докога ще сме така разделени като нация”? – запита преди седмица журналист от социална медия. И продължи: „Има ли изход от тази безумна ситуация”? Моят кратък отговор беше, че вече сме „отвъд хребета”, откъдето връщането е изключително трудно, дори невъзможно – по мирен път. Що се отнася до изхода, такъв винаги има – стига да се намерят доброволци да го потърсят.

Банки и кредитополучатели: кой ще надделее след парламентарните дебати?/ Информация/

На 20.11.2013 г. в Народно събрание се състоя дългоочакваната среща по предстоящите промени в законовата регламентация на отношенията между потребителите и банките и финансовите институции. Дискусията е организирана от Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения и Комисията по бюджет и финанси.

В прикачените файлове се съдържа кратка информация за застъпените становища от участниците в срещата. Пълен запис на разговора може да се намери тук:

https://www.youtube.com/watch?v=DW-mKpdgR1A

ОТМЪЩЕНИЕТО НА ДЯНКОВ: ПРОВАЛЕНИЯТ МИСИОНЕР И НЕГОВИТЕ ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ /Проф. Кръстьо Петков/

Когато преди четири години публикувах есето „ Мисионерът Дянков: от Doing business до Doing Budget” не съм предполагал, че то ще предизвика толкова сериозен и траен публичен интерес към кариерата и съдбата на един българин- наемник на международните финансови институции. Продължих с анализа на неговата идеологическа мисия в книгата „Държавата-това съм аз!” , посветена на авторитарния режим, установен в България през 2009-2013 г. Тези дни се появи ново предизвикателство: презентацията на мемоарите на г-н Дянков в Брюксел на 20 ноември, 2013 г. Реших да коментирам накратко медийното събитие, отразено доста повърхностно в българските медии…