April 2014

Дългосрочни инвестиции в европейската икономика /Пътна карта на ЕК/

На 27-ми март в Брюксел Европейската комисия прие група от мерки, които трябва да стимулират нови начини за дългосрочно финансиране и подкрепа за завръщането на Европа към устойчив икономически растеж.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-320_en.htm

Вижте пълния текст на български език

***

Кой прави избори, за да губи? /Интервю на Румен Овчаров/

Помествам в блога интервюто на бившия министър на енергетиката Румен Овчаров , публикувано във в. "Преса"- 16.4.2014 г., поради неговата актуалност и добре дозирана откровеност.

Вторият аргумент поражда въпрос, който бих задал в упор: "Румене, защо чак сега?" Имам предвид няколко истини, които опитният политик от БСП споделя публично едва днес, на петата година от икономическата криза и в навечерието на съдбоносните европейски избори:

Първо, за стратегически неизгодните договори с американските инвеститори. Бидейки живата история на постсоциалистическата енергетика, Румен Овчаров би трябвало да знае, че принос за тяхното сключване и услужлива подкрепа имат не само сегашното и бившето правителство, но и три предходни кабинета, в т.ч. и политици от БСП /която държеше ключови позиции -на премиер, вицепремиер и министър- при управлението на тройната коалиция през периода 2005-2009 г./. Премълчаването на този факт не е в полза на търсачите на истината- на цялата истина за многострадалната българска енергетика.

Второ, и частната търговия с тока не е от вчера. Нерегламентираният политически лобизъм в този свръхпечеливш бизнес - също! Така че т.нар. оптимизация на отрасъла, за която с основание апелира Овчаров, можеше спокойно да стане през мандата на тройната коалиция. Тогава държавата, т.е. данъкоплатците щяха да се обогатяват от свръхпроизводството на еленергия у нас, а не близки до партийните централи частни търговци;

Трето, Овчаров е прав и за предизборната шумотевица, която се вдига около ЕРП-тата и ултиатумите за отнемане на лицензите. Само че истината за енергоразпределителните дружества има и предистория, която не се споменава във въпросното интервю. Те бяха приватизирани още през 2004 г. от кабинета "Кобургготски", с подкрепата на депутати от БСП /независимо, че тогава тази партия беше в опозиция!/.Защо приватизацията стартира с разпределителната мрежа, а не с производството на еленергия е друг въпрос, на който не се дава отговор. Може би защото в продължение на години в бордовете на ЕРП-тата намираха подслон и препитание висши политици от всички партийни цветове, вкл. и от социалистическата левица;

Ексминистърът на енергетиката Румен Овчаров изнася потресаващи данни за финансовото състояние на държавните дружества в електроенергетиката. Натрупаните загуби са над 4 милиарда лева, което означава технически фалит /фактическият, счетоводният фалит, е въпрос на време/. В професионалната информираност на Румен Овчаров не бива да се съмняваме. Той внася яснота по една активно дебатирана тема в публичното пространство: кога ще рухне финансово електроенергетиката, вкарана в дълговия капан още в края на 90-те години - до или след евроизборите! Отговорът очевидно е: след тях! Но до сакралната дата остават само 35 дни...

Данните за натрупаните загуби -като размер и скорост, изнесени от опитния политик и вещ познавач на българския енергиен сектор, вещаят още един възможен сценарий, пряко свързан с очертаващия се фалит. Декапитализацията на енергийните дружества е обичайно/задължително условие за тяхната легитимна и евтина приватизация.

Възможен ли е такъв вариант на приватизация: хем да е без пари, хем да е законна?

Възможен е и още как! Справка- кримиприватизациите в близкото минало на Кремиковци, Химко, Горубсо, Нефтохим, Горубсо и още десетки други промишлени предприятия, чиито материални активи бяха подарени на частни и/или чуждестранни "инвеститори"-прекупвачи.

Така че Румен Овчаров е прав, когато съзира опасност от "последно изтупване на чувала" /виж интервюто по-долу/. Само че ЕРП-тата са малкия чувал, който е нарочен за изтупване / ако съда и организираната съпротива на бизнеса не парират спецакцията/; големият чувал е НЕК, с неговите милиардни активи.

Дали ще се случи операцията "Изтупване на енергочували", ще разберем след броени месеци. Ако се стигне до предсрочни избори, акцията може и да се отложи.

Апропо, бившият "Втори" в БСП задава логичния въпрос: "Кой отива на избори, за да ги загуби!" Отговорът е: по принцип- никой! Но от 17 години насам социалистите все губят парламентарните избори, независимо че два пъти излъчиха премиер, но с мандатодател ДПС. Ключът към предсрочни избори и сега е у двамата лидери на Движението: почетният Ахмед Доган и фронтменът Лютви Местан.

/Проф. Кръстьо Петков/

Прекариатът: от социологията към политологията и гражданския активизъм /Проф. Кръстьо Петков/

През миналия месец в България беше на тридневно посещение проф. Гай Стендинг, от Лондонския университет. Конкретният повод за визитата беше връчването на почетната титла Доктор Хонорис Кауза на проф. Стендинг, присъдена от Академичния съвет на Европейския колеж по икономика и управление-Пловдив. Проф. Стендинг се срещна с българските инициатори на движението за Безусловен базов доход /ББД/ и заедно с тях разработи концептуална рамка за реализиране на пилотен проект в два региона на страната. Чрез този проект ще се популяризира идеята за ББД , като се ползва и опита от подобни начинания, натрупан в Бразилия и Индия под ръководството на проф. Стендинг.