July 2014

ГЕРМАНИЗАЦИЯТА НА ЕВРОПА И РУСИФИКАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ /Проф. Кръстьо Петков/

Статията е публикувана във в. "Преса" с незначителни съкращения и друго заглавие /2.7.2014/

***

В навечерието на евроизборите влиятелният „Шпигел” публикува статия, в която посочи България като потенциална заплаха за единството на ЕС! Защо? Заради тесните енергийни връзки с Русия, които превръщали малката балканска страна в „плацдарм за прокарване на интересите на Москва и за вбиване на клин между държавите членове на ЕС”.

Виждам разгневена тълпа с вили. И идва за нас... плутократите / Ник Ханауер/

Помествам в блога българския превод на статията, публикувана в сайта "Гласове" 2014-07-14.
Към нея е проявен огромен интерес-над 24000 прочитания за по-малко от два дни!

Коренът на злото е като чл. 1-ви за БКП, този път - за банките /БГНЕС/

Без филтър

2014-07-18

***

Политическият циклон над КТБ не предвещава скорошен край. Паниката бе спряна. Но страстите се нажежиха, защото някой реши, че заедно с дребните спестявания на хората, с парите на болниците и топлофикацията трябва да се върнат и костовия милион и веждирашидовите два и нещо милиона, и на другите знайни и незнайни милионери.

Стоп на взривното нарастване на дълговете на България! /Проф. Кръстьо Петков/

/Становището е публикувано в БГНЕС, 2014-07-17/

***

Умерен оптимист съм за изхода от сегашната изкуствено предизвикана криза в банковата ни система. За разлика от първата и втората финансови войни, ненапразно не ги наричам кризи, през 1990-1991 г. и 1996-1997 г., подстрекателите на сегашната няма да успеят да заметат следите си.

Защото имаме възможност да търсим намеса и подкрепа от европейски и други международни финансови институции, без да очакваме да се сринат съвсем нещата.

ЕВРОДИАЛОЗИ: НАКЪДЕ СЛЕД ТРИУМФА НА ЕВРОСКЕПТИЦИЗМА? /Проф. Кръстьо Петков/

Статията е представена за публикуване във в. "Преса"

***

Две оценки преобладават в анализите след изборите за ЕП: едната е „земетръс”; другата е „триумф”. И двете са верни. Разместването на пластовете в представителните органи на ЕС достигна безпрецедентна дълбочина; съвкупният резултат на националпопулистите им дава основания за нов политически пробив - този път в националните властови структури.

Не е момент за актуализация на бюджета /Проф. Боян Дуранкев/

Статията е публикувана в "Дума" ,21.7.2014

***

Изненадващо е България в две поредни години, при отиваща си икономическа (и в частност финансова) криза в Европа, както и при реален растеж, повишена заетост, нараснал експорт и инвестиции, да влошава бюджетния си дефицит. Но е факт.
Защо е така?
1. По-голямата кошница не се пълни лесно.
Тази година заложените приходи са с два милиарда лева повече от миналата, което е свръхоптимистична бюджетна програма на правителството на Орешарски.

БАНКСТЕРИ СРЕЩУ ГРАЖДАНИ! ПОМЕЖДУ ИМ - ЕРЗАЦ ПОЛИТИЦИ! /Проф. Кръстьо Петков/

„Глобалните банки са глобални в живота, но национални в смъртта”( Мнение на английски топ-банкер)
***

Поредната банкова афера в България се движи към своята кулминация. В интервю, дадено преди повече от месец за новинарския сайт „Фактор.бг”, нарекох ситуацията „трета банкстерска война”. Днес разполагаме с достатъчно доказателства, за да отхвърлим прибързаното твърдение на шепа български политикани, че ставало дума за изолирана криминална атака. И още, че държавата имала всички правомощия и ресурси, за да овладее очертаващата се парична криза.

Експерти: Актуализация на бюджета не се налага

БГНЕС, 29 Юли 2014 13:52

***

В България няма финансова нестабилност, която да притиска бъдещото служебно правителство и то да трябва да тегли спешно външни заеми. Актуализация на бюджета не се налага, става дума за политически игри.

Около тези две позиции се обединиха повечето икономисти и финансисти, които Агенция БГНЕС интервюира.

Доцент Стоян Александров, икономист и министър на финансите /1993-1994/: