August 2014

ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ В БЪЛГАРИЯ! ЗАЩО НЕ? /Проф. Кръстьо Петков/

Помествам в блога статията , написана специално за в. "Преса" (31.7.2014). Тук тя е допълнена с няколко пасажа, породени от отзиви на читатели на всекидневника.
/Проф. Кр. Петков/

Банките на властта са конспирацията срещу България

01 Август 2014 БГНЕС

Актуализацията ще бъде кражбата на десетилетието, искането на дълг от 3,4 милиарда е по-скандално от случая с Пеевски и ДАНС, а престъпният съюз между банково-финансовата олигархия и политическите корпоративни кръгове може да бъде ударен чрез преференциалното гласуване на предстоящите избори.

Това заявяват пред БГНЕС професорите Кръстьо Петков и Боян Дуранкев.

***
БГНЕС: Последните събития около бюджета не доказаха ли, че смисълът на готвената актуализация е по-скоро политическа, отколкото икономическа?

ТЕХНОЛОГИЯ НА БАНКОВИТЕ ИЗМАМИ /Проф. Кръстьо Петков/

Втора част от трилогията "БАНКСТЕРИТЕ", публикувана във "Фактор.Бг", 3. 8. 2014

***

„Банките са гробница за наивници!”
(Афоризъм, изречен от международен банкер)

***

Служебното правителство: обективен и субективен дневен ред /Паралелни коментари/

Публикувам в блога две статии, посветени на публичните очаквания и дневния ред на кабинета "Близнашки". Ще изпълни ли заявената програма президентското правителство, или ще се плъзне по повърхността на реваншизма и партийните пристрастия - вижте мненията по на двама български икономисти.

Харта за свободна, справедлива и солидарна България

***
20 български учени и интелектуалци създадоха и подписаха Харта за свободна, справедлива и солидарна България. Идеята е да се посочи какво и как да се промени в държавата, за да излезе от застоя и упадъка.

Ето целия текст:

Ще господства ли БРИКС в световната икономика? /Матю Гудман/

Българският превод на статията е публикуван в БГНЕС, 2014-08-16

***

Банката на БРИКС може да бъде полезна за световното развитие.

Бъдещите лидери и глобалните икономически неравенства /Уникален академичен форум в СУ "Кл. Охридски"/

Публикувам в блога информация за завършилия наскоро международен студентски научен форум "Бъдещите световни лидери" на тема

"НЕРАВЕНСТВАТА В СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА:КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НАСТОЯЩИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ РАЗЛИЧИЯ"

В дискусиите в София /Аулата на СУ "Кл. Охридски/ и Велико Търново участваха студенти и млади преподаватели от 10 страни и 4 континента.

В прикачен файл е дадена Power Point версия на встъпителната лекция ,която изнесох пред участниците в този уникален академичен форум.

/Проф. Кр. Петков/

Фискалната дестабилизация и банковата криза: две страни на една и съща монета /Коментари/

След края на пролетта на 2014 г. България навлезе в нова фаза на финансовата криза.Нейни основни двигатели са: а/дестабилизацията на държавния бюджет, респ. опасността от значително неизпълнение на планираните приходи; б/ блокирането на работата на КТБ, което поражда системен риск за банковия сектор.

Реакцията на официалните власти на кризисната ситуация е хаотична и некомпетентна. Лидери от политическия триъгълник "ГЕРБ-Президентство-Служебен кабинет" поискаха незабавна актуализация на бюджета и вземане на извънреден масиран външен заем /посочените суми са астрономически и варират от 4 до 10 милиарда лева/. БНБ изпадна в трайно състояние на резигнация, което генерира сериозни щети за вложителите и инвеститорите в КТБ, както и за нейните кредитополучатели.

Експертните мнения са спорадични, приглушени и често цензурирани от корпоративно зависимите медии. Това е поводът да публикувам в блога подборка от коментари, в които надделяват професионални аргументи,фактологични, юридически и статистически доказателства. Становищата, чиито автори са Илиян Василев, проф. Христина Вучева, Георги Василев, Люба Манолова и Иван Костов, са взети от социалните мрежи и са подредени в хронологична последователност.

/Проф. Кръстьо Петков/