December 2014

ДЪЛГОВОТО БРЕМЕ НАРАСТВА ЛАВИНООБРАЗНО! ДОКОГА? / Проф. Кръстьо Петков/

Коментарът е подготвен специално за БГНС /11.12.2014/

***

Финансовата статистика измерва безпристрастно безпрецедентното нарастване:

-за по-малко от година /декември 2013-октомври 2014 г./ външният дълг се увеличи с 1,5 милиарда евро, т.е. с над 30%;
-през последното тримесечие на т.г. с актуализацията на бюджета към външните задължения бяха прибавени нови 2,2 милиарда евро;
-приетият на първо четене „Бюджет- 2015” предвижда над 4 милиарда евро нов дълг, като нетното увеличение ще е 2 милиарда евро.

Резултатът от тези главоломни скокове е ясен:

Меморандумът за разбирателство и гневът на работодателите: какво се крие зад поредната анти-синдикална кампания? /Проф. Кръстьо Петков/

Меморандумът за разбирателство, подписан днес /13.12.2014 г./ между правителството и синдикатите, със сигурност ще остане в летописите на кризисния социален диалог в България.

РЕВОЛЮЦИЯ СЕГА! НО КАКВА? /Проф. Кръстьо Петков/

Статията е публикувана във в-к "Преса", 15.12.2014

***

„Светът ще бъде спасен, ако това е възможно, от непокорните”, Andre Gide

Възможна ли е революция в България сега? На думи- да! Наскоро двама авторитетни българи - режисьорът Александър Морфов и синдикалният лидер д-р Константин Тренчев - отправиха апел, който стресна публиката. Първият заяви : ” Само с кървава революция ще се оправим, но няма демократичен път, по който можем да променим тази ситуация»; вторият е не по-малко категоричен: »Няма смисъл от протест в тая държава. Трябва всенароден бунт!»

България навлезе в дефлация /Проф. Иван Ангелов/

Дефлацията, а не инфлацията е най-голямата опасност сега.

***

Вече 25 години българските граждани страдат от инфлацията, един от главните причинители на бедността. Още са пресни спомените от хиперинфлацията в края на 1996 и началото на 1997 г. Най-популярното определение за инфлацията е повишение на цените на стоките. Има и по-прецизни научни дефиниции с които професионалистите боравят, но сега не е времето и мястото да се занимавам с тях. Почти във всяка икономика има по-висока или по-ниска инфлация, породена от различни причини.

Същност на дефлацията