January 2016

Икономически прогнози и политически метаморфози

проф. Кръстьо Петков

Кой какво вещае на България през 2016 г.?

В информационната лавина, която залива сайтовете и специализираните издания, сравнителната прогностика заема централно място. Футуролозите по традиция са свръхактивни в навечерието на всяка Нова година, а медиите се надпреварват в съобщенията за предстоящи оптимистични събития. 2016 година не прави изключение, въпреки че кризата упорито не ще да си отива, а бежанската вълна, заливаща Европа, не утихва.

Онлайн обучение по магистърска програма в САЩ, Германия и Индия

проф. Кръстьо Петков

На вниманието на интересуващите се кандидати от България

Съобщение от Глобалния  университет по труда

 

***

Masters’ Programmes and Online Course
Masters’ Programmes open for application

The Global Labour University (GLU) invites trade unionists and social activists to apply to its Masters’ Programmes in Germany, India and the USA. Students have the opportunity to study together in a multidisciplinary and multicultural environment and benefit from the expertise of the international GLU network of universities, Global Unions,  national trade union centers, the Friedrich Ebert Foundation  and the International Labour Organization (ILO).

 

Бедната 2016: толкова много недъзи!

Роберто Савио

 

Десетте недъзи на 2016

***

Публикувам в блога оригиналния текст на анализа от Роберто Савио за най-значимите събития в света през 2016 година.

Както винаги, световно известният журналист от италиано-аржентински произход  предлага точен и всеобхватен обзор на глобалната ситуация, която категорично се отличава от коментарите на мейнстрийм медиите. Такъв - независим, критичен и фактологично верен - е неговият стил на професионален анализатор.

МИНИМАЛНИ ПЛАЩАНИЯ И МАКСИМАЛНИ МАНИПУЛАЦИИ

проф. Кръстьо Петков

Миналогодишният дебат и новогодишните очаквания

Изминалата 2015 година без съмнение ще остане в летописа на икономическите реформи като време на най-остри дискусии за доходите и разпределението на социалните тежести на кризата. Част от предложенията за промени бяха отхвърлени от парламента (законопроектът за преминаване от плосък към умерено прогресивен данък, внесен от ПГ на социалистите – същите, които шест години по-рано, бидейки управляваща партия, прокараха крайно дясното решение за регресивно данъчно облагане!) Други инициативи бяха отложени за по-добри времена (напр. идеята за реформиране на  втория стълб на пенсионната система,  създаден в услуга на частните пенсионни компании). В крайна сметка остана за реализация т.нар. малък пакет от  плащания:

2016: Лед по време на жега

Проф. Боян Дуранкев

Статията е публикувана най-напред на сайта Стандартнюз.бг

***

Календарната 2015 г. е вече в историята, но все още упорито стои в сърцата ни и тревожи мислите ни за бъдещето. Толкова много събития, които определят в голяма степен бъдещето, не е имало от драматичната 2001 г. (11.09 ужасът на Ню Йорк) и 2007 г. (началото на Великата финансова криза).

Това, което бе действително важно и ценно от миналата година, бе че бяха открити фермионите на Вайл и квантовата телепортация на разстояние от 1,28 км., които са огромен пробив във физиката. Кой обаче в демократичните общества с пазарна икономика обръща внимание на такива дребни факти, които не носят пряк пазарен ефект и не са рентабилни?! Питайте българския бизнес и ще разберете!

Икономическата платформа на един радикален кандидат за президент на САЩ

проф. Кръстьо Петков

Бърни Сандърс:

Когато стана президент, ще реформираме Wall Street и финансовата ни система, за да работи за всички американци!

 

Икономически растеж от 4,5%! Между пожеланията и реалностите

Проф. Боян Дуранкев

Проф. Боян Дуранкев: Поставената цел за ръст на икономиката през следващата година от 4,5% е повече пожелателна, отколкото реална

11 Януари 2016 | 12:48 | Агенция "Фокус"

***

 

 Поставената цел за ръст на икономиката през следващата година от 4,5% е повече пожелателна, отколкото реална по много причини и повечето от тях са обективни и зависещи както от вътрешните, така и от външните условия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” икономистът проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС.

По-кротко с хвалбите, излагаме се пред света

проф. Кръстьо Петков

 

Твърдо вървим към още едно изгубено десетилетие

Интрвю във в. "Дума", Валентин Георгиев

8. Януари 2016 , брой: 5   

 

- Г-н Петков, доколко реалистични са пожеланията на премиера Борисов за ръст на икономиката от 4,5% (3% не го задоволявали) за тази година, при положение, че повечето прогнози стигат до скромните 2-2,5 на сто?

Тъй наречената България. Тъй наречената Европа

Велислава Дърева

/КРОСС/

О, неразумний!

Поради что имаш дързостта да се наричаш българин? И да твърдиш непристойно, че имаш Държава, Църква и Азбука, светци, първоучители и апостоли? Не разумяваш ли, че това е един дълбоко закостенял антагонизиращ националистически мит, който затлачва твоето охтичаво съзнание и най-сетне трябва да бъде изринат от твоята зла памет? Не разумяваш. Сега ще те поразходя из гигантската фабрика за фалшификати на неоосманизма.

Рисковете, които ще ни заплашват и през 2016-а

Проф. Духомир Минев

 

Статията на проф. Минев е публикувана на сайта "Гласове",12.01.2016

Оригиналният текст на прогнозата на Роберто Савио, която е предмет на коментар от проф. Минев, е публикуван на блога, виж архив, 4 януари, 2016

***

 

В началото на 2016 г. се появиха доста обсъждания на рисковете, които се очаква да създават особени заплахи през годината. Посочват се рискове (проблеми) на различни нива – национално (за България); европейско, глобално.

България-сред страните с нисък растеж на БВП

проф. Кръстьо Петков

Прогноза на Блумбърг, 11 януари, 2016

"Meet 2016's Worst Economic Performers"

***

Най-новата прогноза на Блумбърг, базирана на проучване сред група икономисти, съдържа класация на  93  държави, подредени в низходящ ред, в зависимост от очаквания темп на нарастване на БВП. България е във втората половина на класацията-на 49 място, с 2,5%  очакван растеж на БВП и 10-процентна вероятност от изпадане в рецесия.

Първите пет страни с очакван растеж на БВП в диапазона 6,4-7,4% са Индия, Виетнам, Бангладеш, Китай и Шри Ланка; с най-лоша прогноза - спад на БВП в диапазона минус 0,5 до  минус 3,3%-  са  Русия, Еквадор, Гърция,  Бразилия и Венецуела.

Европейските социални класации и България

проф. Кръстьо Петков

Наскоро излезе публикацията на Bertelsmann Stiftung,  която подрежда страните от ЕС според "Индекс на социалната справедливост". Социалните различия в общността се задълбочават, констатират авторите на изследването - най-вече между Севера и Юга и между младото и старото поколение.

 

МУТРИЗАЦИЯ НА ВСЕКИДНЕВИЕТО И КРИМИНАЛИЗАЦИЯ НА БИЗНЕСА

проф. Кръстьо Петков

 

Размишления върху самоизтреблението сред мутро-мафията под закрилата на държавата

 

Встъпителни думи

Актуалният повод за моите „Размишления“ е серията от убийства и насилия, които заливат България през последните месеци. Около коледните и новогодишните празници беше постигнат техният връх – трети поред през четвъртвековния преход. Оцеляващата сред множество рискове, бедствия и кризи публика следи и коментира с неприкрито омерзение и нарастващ страх медийни съобщения за ужасяващи събития – убийства, отвличания, грабежи, изнасилвания, побои. Репертоарът на престъпниците е потресаващ– показни разстрели, стрелба с гранатомети, взривове и пожари, свръхмодерни кибер-атаки и архаични методи за изтезания. Всичко това идва да  внуши на гражданите и публичните власти,  че Силата е в ръцете на агресорите и е непобедима.

ШОУ-ИКОНОМИКС: СРАВНИТЕЛЕН ОБЗОР

проф. Кръстьо Петков

Виртуален прочит на дебата на икономическите форуми в Давос и София

Световният икономически форум в Давос приключи преди два дни. Деветата среща „Бизнес-Правителство“, организирана в София от кръга „Капитал“, също отмина. И двете събития преминаха при повишен медиен интерес – първото, поради наложилата се в публичното пространство мантра, че на годишните срещи в швейцарския курорт, глобалните лидери и водещи експерти чертаят перспективите на световната икономика; второто, заради участието на най-овластените български политици –  премиер и президент, както и на група ключови министри от правителството. За съжаление, в отсъствието на парламентарната  опозиция и на всички  работодателски организации!!!

ЗАСРАМЕТЕ СЕ РОДООТСТЪПНИЦИ!

проф. Кръстьо Петков

 

Защо светът приема Ирина Бокова, а българските управници-не?

Времето за официалната номинация на Ирина Бокова от правителството на България като кандидат за Генерален Секретар на ООН изтича. Практически не останаха влиятелни световни лидери и институции, които да не са изразили своята подкрепа за г-жа Бокова. Изборът не е само персонален, въпреки че личните й качества , политическият опит и успешната работа начело на ЮНЕСКО безспорно натежават; има почти пълен консенсус, че кандидатурата на жена от източна Европа е най-добрият вариант за лидер на най-голямата международна организация. Ирина Бокова отговаря и на тези критерии.

Вън от общото съгласие остава единствено правителството на България!

Парадигмата на Варуфакис и дебютът на еврореформаторите

проф. Кръстьо Петков

 

       Дебютът е предстоящ: на 9 февруари 2016 г. в Берлин ще бъде учредено пан-европейското движение DiEM25. Негов идеолог, активен говорител и водещ теоретик е проф. Янис Варуфакис, бивш министър на финансите в правителството на „Сириза“. С наближаването на събитието активността на Варуфакис видимо се повиши – той участва в дискусии, дава интервюта, пише в своя блог.  Упорито и систематично лансира  концепцията за реформа на Еврогрупата и  ЕС, предизвиквайки съмишленици и опоненти с нестандартните си виждания.

Едно от тях условно наричам „Парадигмата на Варуфакис“. Тя звучи така: