Предизборна демагогия /Проф. Кръстьо Петков/

БОРИСОВ КАТО КОСТОВ - ГАНЕВ КАТО ФИЛИПОВ

***

На 12 април 2013 г. – денят, в който официално стартира предизборната кампания, информационната агенция БГНЕС публикува на своя сайт две изявления с емблематични заглавия:

„Борисов: Пенсионерите изядоха фискалния резерв”
„П. Ганев: Нереформираните сектори и кризата удариха резерва”

Една популярна дефиниция на понятието „демагогия”, публикувана в „Уикипедия” гласи: „демагогията е стратегия за спечелване на влияние чрез въвеждане на публиката в заблуда с цел демагогстващият да я убеди в "своята правота". Най-често демагогията се използва за постигане на политически цели и реклама”.
Към тази рубрика-на политическата пропаганда- определено спада твърдението на Борисов.При Ганев случаят е по-различен-той очевидно се занимава с паранаучна пропаганда. Наред с това говоренето и на двамата силно напомнят злополучни публични изказвания на управници от близкото и по-далечното минало.

Борисов - като Костов!

Преди повече от десет години действащият по това време премиер Иван Костов нарече българските пенсионери „алчни старци, изпълзели на припек”! Костов, когато тогава наричаха чинопоклонно „Командир” /и дори го оприличаваха на Стамболов/ беше раздразнен от исканията на хората от третата възраст за повишаване на техните мизерни пенсии. Правителството готвеше т.нар. пенсионна реформа, която се оказа дискриминационна за т.нар. стари, заварени пенсионери и като цяло грешно построена върху допускането, че българската икономика вече е навлязла в режим на „функционираща”. Което беше пълна измислица!

Вчера Бойко Борисов косвено обвинил пенсионерите, че „изяли фискалния резерв” /според заглавието в БГНЕС/. Което нява как да е вярно, поради две причини:

Първата е административна. Не е възможно над два милиона пенсионери или техни делегирани представители да нахлуят в строго охраняваната фискална зона от ковчежника на държавата през периода 2009-2013 г. Симеон Дянков. А и фискалният резерв” е един фантом: ту го има, ту го няма. Такъв е законът /резервът излиза наяве само в края на финансовата година, когато задължително трябва да е над 4,5 милиарда лева/; такава е и герберската практика /през финансовата година Дянков като фокусник ту празнеше, ту пълнеше фискалния резерв/. Така че, ако телесно немощните пенсионери бяха тръгнали да го гонят въпросния резерв, нямат шанс да го настигнат и изядат.

Втората причина е бюджетно-парична. Дянков се провали във всички опити да увеличи приходната част на държавния бюджет; не изпълни успешно свещеното правило на пазарните фундаменталисти: „режи разходите –по мярката на приходите” /виж коментара на П. Ганев в прикачения файл/. Докъде може да стигне това регресивно бюджетно натъкмяване , копирано от модния напоследък неолиберален слоган „Остерити, остерити и пак остерити”, никой не може да каже. Засега знаем само едно: „Остерианците” бяха главни причинители на незапомненото обедняване в България, а техният челен инструменталист Дянков-намразен от чужди и свои и отстранен безславно от Патрона Борисов!

Историята обаче не свършва дотук. И тъй като е доказано, че политиците са зле с историческата памет /демагозите не обичат да си спомнят собствените грехове, а на популистите изобщо не им пука за подобни сантименти/ , нека да се върнем към близкото минало. В четиригодишния отрязък от политическо време /2009-2013 г./ кабинетът „Борисов” наистина трябваше да заделя всяка година в бюджета повече пари за трансфери към НОИ, за да покрие заварените увеличения на пенсиите.

Този факт Борисов помни и експлоатира системно четвърта поредна година , обвинявайки предшественика си Станишев в сли повисли. Фактите, които премълчава обаче са следните:

-през същият този период финансовият бос на България Симеон Дянков едностранно и противозаконно отмени индексацията на пенсиите с годишната инфлация, както повелява чл. 100 от КСО. И тъй като подобно закононарушение не може да стане без благосклонното разрешение на премиера, излиза че тандемът „Борисов-Дянков” през непълния им мандат е „изял” /пардон- присвоил и пренасочил другаде/ 9,3 % от полагаемите пенсионерски пари. Това е официалното число; реално натрупаната инфлация през това време се изчислява от независими експерти на 12,5%.

-въпросният тандем „ изяде” и още още един резерв-на здравните пари. По предварителни данни става дума за огромна сума от 1,7 милиарда лева;

Другите „черни дупки” на фиска, където властимащите са се занимавали с паричен канибализъм са административната корупция, контрабандата, магистралните и спортни проекти и прочее убежища на мутренско-олигархичната клептокрация в България.

Кой е по-голям пенсионеромразец: Костов или Борисов? Мисля, че и двамата са сравними като типажи. Първият обвини целокупното българско пенсионерство в прекомерна алчност и групов егоизъм. Вторият ги оприличи на социални хищници.
Съдбата на Костов е известна. Месеци по-късно той загуби катастрофално парламентарните избори. Съдбата на Борисов е предсказуема. Наближава сакралната дата 12 май. Пенсионерите са на ход....

Ганев като Филипов!

Активистът от школата на пазарните фундаменталисти Петър Ганев е коментирал очевидния гаф на експремиера, като е отсъдил по соломоновски: формално той е защитил нещастните пенсионери, защото никъде не ги упреква, че са излапали фискалния ресурс; дава рамо и на „Борисов-Дянков”, оправдавайки срива на резерва с...кризата(!) и незавършените реформи /което е мека колегиална критика/.

Петърганевото изявление ми напомня за онзи стар анекдот, който се появи в края на последното десетилетие на соца. Тогава имаше хроничен дефицит на стоки, в т.ч. на селскостопански продукти. Назначеният от Т.Живков за министър председател Гриша Филипов оправда трудностите с няколкогодишното засушаване. Активният по това време политически фолклор роди крилатата фраза, че стопанската криза се дължи на „Сушата, Кишата и Гришата” /все природни бедствия!/.

Да твърдиш днес, на шетата година от началото на глобалната криза, че тя е водеща причина за стопяването на фискалния резерв на България означава да се занимаваш с вуду-икономика /както сполучливо се изразява клега макроикономист/. Защото такова нещо като „криза изобщо”, едно паранаучно изобретение, не съществува. Както сочи поф. Улрих Бек в новата си книга „Германска Европа”, няма как да посочим кризата като виновник за всички беди и да извикаме „Кризо, бягай!”.Нужна е идентификация и персонализация на глобалната и националните ситуации, както и на целия кризисен процес/цикъл, който се очертава да бъде с безпрецедентна продължителност/.

Кризите се причиняват от икономическите агенти и институциите, въвлечени в стопанския и финансовия оборот. Която и от обяснителните концепции да вземем, все това ще видим:

-според либертарианците /към които принадлежи цялата кохорта на българските фундаменталисти, гъсто населили външно спонсорираните „институти” и „центрове” за пазарни , либерални и прочее стратегии/ причините за кризата се коренят в държавната бюрокрация, синдикатите и некоректните бизнесмени /всички те-саботьори на „перфектния” пазар/;

-за макроикономистите-неокейнсианци кризата е продукт на системното и агресивно приложение на неолибералната ортодоксия, заменила регулирания/координирания пазар с финансова анархия /евфемизмът е „финансиализация на икономиката”/;
-според конспиративните теории кризата се случва по сценарий, изработен от силните на деня, от властовите „суперелити” в глобализираната икономика /Билдерберги; Еврейски глобални мрежи; Федерален резерв на САЩ, контролиран от частни мегабанки/;

-според социолози и социални медици пружината на кризисния механизъм се навива от драстичното икономическо и социално неравенство. То, в крайна сметка и в определен момент образува взривната смес, която унищожава равновесието в глобалната икономическа и финансова система и изправя едни срещу други печелившите и губещите: международното банкерство и работещите народи.

След този кратък обзор нека да се върнем към българската предизборна действителност. Колегата Ганев, подобно на соцпремиера Филипов, обяснява чисто финансово-икономически явления с псевдонаучни абстракции-криза, реформи и пр.Простата, емпирично доказана истина е, че конкретни персони: некомпетентният по макроикномика Борисов и обявеният за свръх-компетентен по антикризисни стратегии Дянков се провалиха тотално в бюджетно-фисканата сфера, защото:

-пренебрегнаха , а после удариха източниците за пълнене на бюджета и поддържане на фискалния резерв на оптимално ниво. На първо място това са едностранно спрените от държавата плащания за бизнеса, което парализира реалния сектор. На второ място са непосилно високите акцизи, непазарни банкови лихви и такси, които допълнително натовариха бизнеса. На трето място е безогледното ползване на вътрешни държавни заеми при паралелното пренебрегване на огромната корпоративна задлъжнялост. Има пето, шесто и т.н, но ще спра дотук, за да резюмирам.

Близо четири години простонародните лакърдии на Борисов предизвикваха жив отклик сред публиката и усърдна надпревара сред услужливите медии - кой пръв ще ги разпространи. Забравени са и директните му обиди към българската нация, който той видя като съставено от „некачествен човешки материЯл”, като българоподобия на „кучета, прасета” и прочее.

Вчера насред Пловдив, сваленият от власт кандидат за диктатор обвини пенсионерите, че Му „изяли фискалния резерв”.И този геронтофобски акт ли ще остане незабелязан и ненаказан!

AttachmentSize
File Борисов.docx25.31 KB
File Ганев.docx14.12 KB