Грабежът на века

Публикувано във в. „168 часа”, 12-18 февруари 2010 г.

ТОВА е аферата на десетилетието. Заради престъпленията със заменките България може да бъде принудена от Брюксел да плати 1,5 млрд. евро. Това е три пъти повече от щетите, които понесохме заради аферата с БТК, както и загубите за магистрала „Тракия” и други скандални афери.

Интересно е как видни представители на различни по ориентация партии като ДПС, ГЕРБ, БСП съумяват да получат привилегировани заменки. Не е ли това класически случай на политическа корупция, за която ни критикуват толкова отдавна от Брюксел.

Заменки са ставали и преди идването на ГЕРБ на власт, но са се облажили хора и от ГЕРБ. Премиерът трябва да каже, че ще бъде безкомпромисен най-вече със своите хора.

Изваждани са апетитни участъци от горския фонд и са предоставяни на фирми и лица, които стават милионери за една нощ. Интересно е и какво става с ловните територии – на кого са дадени и при какви условия. Едва след като се изясни всичко това, българите могат да получат яснота как се приватизира за чужда сметка българската гора.

Негово Величество Симеон не е най-големият горски цар, а една кохорта от около 100-тина олигарси, партийни велможи, политици и журналисти.

Искам да поздравя „зелените” – това е първият сериозен пробив на гражданското общество в Брюксел, те предизвикаха реакцията на Генерална дирекция”Конкуренция”.

Аферата ще се разплита месеци наред.