НАП е тормозила български моряци

Комисията за защита от дискриминация след сигнал, който подадох заедно със съюза за защита на моряците и присъединили се моряшки съпруги преди няколко дни постанови, че НАП е осъществявала тормоз върху български моряци и техните семейства, моряци които са плавали под чужд флаг.

Това е ставало когато са правени ревизии, без да се спазват правилата и да се съобразят с международни споразумения, а те са: Когато един моряк работи за кораб от чужда държава и България е сключила споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, неговите доходи не подлежат на допълнително облагане в България.

Това НАП не го е спазвала години наред, направени са над 500 ревизии, в редица случаи с нарушения на българските правила и закони и в крайна сметка трябваше да се стигне до този момент- Комисията да се произнесе в полза на моряците. Сега от тук нататък всеки може да си търси правата и по съдебен път.

БГНЕС припомня, че с решение №133/08.06.2010 г. на Петчленен разширен заседателен състав на КЗД се отбелязва още, че НАП, с изпълнителен директор Мария Мургина към момента на образуване на производството пред КЗД , е извършила „тормоз” по смисъла на чл. 5 във вр. с &1,т.1. от Закона за защита от дискриминация на признак „лично и обществено положение” спрямо Иванка Илиева Станчева /моряшка съпруга/ и Станислав Маринов Станчев /моряк, плаващ под чужд флаг/.

По материали от БГНЕС

Пресконференция - НАП - КЗД - Моряци