Първанов готви подобрен вариант на НДСВ и ГЕРБ

Срещата Борисов-Първанов ще се състои на изборите. Това заяви проф. Кръстьо Петков, председател на Обединения блок на труда /ОБТ/, в предаването на Георги Коритаров „Свободна зона" по ТВ+. Петков е на мнение, че президентът Първанов готви подобрен и модернизиран вариант на НДСВ и ГЕРБ, изтъквайки приликите с личността на лидерите им.

„Времето на симпатиите" отминава и ето защо е най-добре проектът „Първанов" да остане граждански и да се подкрепя от отделни организации и структури, вместо непременно да се превръща в политическа партия. Според Петков, НДСВ и ГЕРБ са направили грешка, превръщайки се в партии, защото това е довело до отчуждение на техните симпатизанти.

„НДСВ не успя, ГЕРБ не успя. Може би проектът „Първанов" ще успее. След него, следващият, който ще се случи, ще е проектът на младите българи", твърди Кръстьо Петков.

Ако Георги Първанов удържи на думата си да не прави политическа коалиция, ОБТ ще го подкрепи, както и няколко формации, които сега са извън парламента.

От действията на президента през последните 8-10 месеца става ясно, че той се готви да организира проект с политическа цел, категоричен е професорът, като това ще стане чрез провеждане на серия от дебати за секторните политики у нас. В момента държавният глава може да е алтернатива на управлението, заради институцията, която представлява. Другата алтернатива може да дойде от ДПС, коментира професорът.

Петков прогнозира, че проектът на Георги Първанов няма да се разположи в лявото политическо пространство, тъй като това означава той да води битка с човека, който е избрал (бел. ред. Сергей Станишев) и с БСП- неговата политическа формация. „БСП никога няма да приеме да бъде част от някакво цяло. Или са центърът и са водещи, или не са там. Няма шанс, докато е това ръководство", категоричен е Петков.

Председателят на ОБТ заяви още, че кризата ще продължи общо от 5 до 7 години.