Заменките са аферата на десетилетието

Лидерът на Обединения блок на труда проф. Кръстьо Петков определи днес в Кърджали скандалните заменки на гори и ловни полета като „аферата на десетилетието” и настоя за референдум по проблема, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Тази афера е по-скандална дори от продажбата на БТК и забавянето на изграждането на магистрала „Тракия”, подчерта той. Според него БСП и ДПС са партиите, които са спечелили най-голяма изгода, а активисти на ДПС, близки до тройната коалиция от предишния управленски мандат са се облажили изключително много в Родопите.

Разликата между социалистите и хората на Доган обаче била в това, че докато „червените” заграбват залесени територии, другите се интересували предимно от ловните полета.

„През последните 6 години са заменени 33 000 декара гори и основен виновник за това е бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев. Той е изисквал много от сделките да минават лично през него.

Скандалните заменки обаче са започнали още по времето на земеделския министър Мехмед Дикме от кабинета на Симеон Сакскобургготски”, посочи Петков. Пикът на аферата пък е бил регистриран от следващия земеделски министър Нихат Кабил по време на мандата на тройната коалиция.

Петков разкри още, че за сделките с гори с площ над 100 декара се е искало персоналното разрешение на вицепремиера Ивайло Калфин. Според лидера на ОБТ „в тази далавера са замесени депутати от 40-то Народно събрание, главен виновник е председателят на парламентарната комисия по земеделието Васил Калинов”.

Проф. Петков заяви, че правителството на Бойко Борисов реално не полага усилия да разкрие аферата. Знак за това било уволнението на Валентин Карамфилов, който е трябвало да разследва скандалните заменки.

„Огласяването на аферата стана благодарение на младите еколози от Зелeната партия и аз подкрепям искането им да се свика референдум, след който заменките с гори да бъдат обявени за нищожни”, подчерта проф. Петков.

БГНЕС, 05.02.2010